Brněnský herec Jaroslav Kuneš se na divadelní prkna vrací už padesát let

Brno - Brněnský herec Jaroslav Kuneš vstupuje do padesáté sezony na divadelních prknech. Za tu dobu má na svém kontě ke dvěma stovkám divadelních her i řadu filmových a dabingových rolí. Ani ve svých 74 letech se do hereckého důchodu rozhodně nechystá.

Divadlo si zamiloval už jako kluk školou povinný, když viděl divadelní představení Boženy Němcové Babička. Navzdory přání rodičů a studiu ekonomie nakonec divadlo zvítězilo. Jaroslav Kuneš se mu věnuje dodnes.

„Podívejte se, jací jsme byli mladí, krásní. Tohle je Balada z hadrů, tady vidíte mladého Oldřicha Kaisera, který mi jako mladý posluchač hrál učedníka,“ zavzpomínal nad fotografií na jedno ze svých představení Jaroslav Kuneš.

Jaroslav Kuneš o svojí herecké kariéře (zdroj: ČT24)

Na prknech brněnských divadel stojí už 50 let. Od roku 1980 ho můžou příznivci divadla vidět v Mahenově divadle. Kromě toho má za sebou taky řadu filmových a dabingových rolí. „Jednom nám dokonce napsal krásný dopis pan Werich. Stálo v něm: 'Páni Kuneši a Tomku a další v Golemovi, chtěl bych vám poděkovat za to, že jste dokázali vzkřísit srandu po třiceti letech, za což vám požehnej Bůh, v závorce Marx. Děkuju vám, mějte se pěkně. Váš Jan Werich.' Ten dopis byl poslán 14. března 1967,“ popsal Kuneš.

V penzi je sice Jaroslav Kuneš od roku 2003, do divadelního důchodu ale zatím odejít nehodlá. Ve svých 74 letech hraje stále v osmi inscenacích – mezi nimi třeba ve hře Králova řeč.

Jaroslav Kuneš ve hře Králova řeč
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Za svůj elán sklízí Jaroslav Kuneš obdiv i chválu svých kolegů z branže. „Je to obdivuhodné a mimořádné, troufnu si říct nejen pro naše, ale i pro celé české divadlo. U pana Kuneše mě navíc fascinuje ta stará dobrá škola, mimo jiné to, že nedělá rozdíl mezi malou a velkou rolí,“ řekl prozatímní šéf Mahenova divadla Petr Halberstadt.

Jaroslav Kuneš

Narodil se 24. října 1930 v západočeských Klatovech. Svá školní léta prožil v Mariánských Lázních, kam se rodina přestěhovala po roce 1945. Během svých studií na Střední ekonomické škole pilně ochotničil a po dvouleté základní vojenské službě jeho kroky logicky vedly na DAMU.

V roce 1964 absolvoval a dostal angažmá v brněnském Divadle bratří Mrštíků (dnešní Městské divadlo). Během šestnácti let na této scéně vyzrál Jaroslav Kuneš v univerzální osobnost s širokým hereckým rejstříkem, bohaté uplatnění mu nabídl komediální i dramatický žánr. Jako charakterní herec zazářil především ve velkých titulních rolích v klasických kusech Don Carlos a Cyrano z Bergeracu.

V roce 1981 Jaroslav Kuneš přešel na scénu Státního divadla (dnešní Národní divalo v Brně), kde znovu stvrdil univerzální herecké schopnosti. Za svou kreaci v české klasické hře Rok na vsi obdržel Cenu diváků za nejlepší herecký výkon (1998), další zajímavé stopy zanechal v české i světové klasice (Les, Cirkus Humberto, Othello, Rozmarné léto), nejlepší výkony podal v komediálním žánru (Lucerna, Poprask na laguně). Mezitím nadále spolupracoval s dabingem, podílel se například na českém znění populárních animovaných seriálů Bolek a Lolek nebo Smolíkovi.

V roce 2003 odešel Jaroslav Kuneš ze stálého divadelního angažmá do penze, s Národním divadlem v Brně ale nadále spolupracuje. Stejně tak s brněnským studiem České televize, účinkuje ale také v rozhlase a dabingu a především působí od roku 1990 jako kmenový pedagog herectví na brněnské konzervatoři, kde vychoval pěknou řádku herců, kteří úspěšně účinkují v divadlech, v televizi i ve filmu.

(zdroj: ND Brno, ČSFD)