Silný vítr odvál ze střechy domu v Přerově stavební materiál

Přerov – Východ republiky již od Vánoc sužuje poměrně silný vítr. V sobotu večer v Přerově dokonce shodil stavební materiál ze střechy panelového domu.

„Při pádu velkých polystyrenových plátů, dřevěných desek, kovových šroubů a hřebíků na přilehlý chodník a silnici nebyl nikdo zraněn, ulice ale musela být na čas uzavřena,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Silné poryvy větru stavební materiál ze střechy panelového domu shodily především díky ledabylému uchycení. „Šlo o polystyrénové plotny o rozměru zhruba jeden krát dva metry, dřevěné fošny a různý kotvící materiál," uved Hošák.

Ilustrační foto
Zdroj: Frank Augstein/ČTK

Hasiči spolu se strážníky uzavřeli silnici a policisté v okolí domu zajistili přeparkovaní všech automobilů. „Jednotka hasičů na střeše zajistila materiál pomocí pracovních lan, která ukotvila k obslužným výtahovým šachtám. Materiál, popadaný na zem přenesla do závětří a připevnila ke schodišti," podotkl Hošák.

U panelového domu zůstali strážníci, kteří hlídali, aby silný vítr stavební materiál opět neodvál ze střechy. „Na místo se později dostavil majitel společnosti provádějící stavební práce na objektu, který byl seznámen se situací a poučen pro případnou další manipulaci s materiálem," podotkl Hošák.

Meteorologové proto doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Řidiči by pak měli jet opatrně, protože poryv větru může auto učinit neovladatelným. Lidé, kteří tráví víkend na horách, by zase měli omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií.