Továrna na výrobu plastů v Alojzově obnoví po požáru provoz

Olomouc - Společnost Elmo-plast, jejíž továrnu v Alojzově na Prostějovsku na sklonku loňského roku z dosud neznámých příčin zachvátil velký požár, tento týden obnoví provoz. Do konce roku pak investuje několik desítek milionů na stavbu nové výrobní haly. Oheň způsobil škodu asi osmdesát milionů korun. Další ztráty přinese firmě, která se specializuje na plastové potrubí a zahradní stoly, výpadek části výroby.

„Provoz společnosti obnovíme po vánočních dovolených tento týden. Výroba plastového potrubí není ohrožena a bude probíhat podle plánu,“ informoval ředitel a majitel společnosti Elmo-plast Ivo Martínek.

Firma aktuálně odstraňuje ohořelé zbytky haly a uklízí okolí. "Poté budeme stavět nové haly a instalovat stroje. Předpokládáme, že do konce letošního roku obnovíme výrobu i v novém zázemí,“ řekl Martínek. Dodal, že investice na obnovu po požáru bude o něco vyšší, než je odhadovaná škoda.

Nepřímé ztráty zatím firma nevyčíslila. „Požár, bohužel, ovlivnil částečně specifickou výrobu, kterou musíme nahradit," shrnul Martínek. Požár neměl vliv na počet zaměstnanců, zůstalo jich dvacet čtyři.

Mohutný oheň vzplanul v jedné z hal na výrobu plastů 27. prosince. V objektu shořela výrobní technologie a dvě nákladní auta. Případ vyšetřuje policie. Zjištění příčin požáru zřejmě potrvá několik týdnů. Podle mluvčí policie Ireny Urbánkové si nechali vyšetřovatelé vypracovat znalecké posudky. Policisté ani hasiči o možných příčinách zatím nechtějí spekulovat, prověřují ale několik variant.

Elomo-plast prodává šedesát procent svých výrobků na domácím trhu, zbytek vyváží. V závodu v Alojzově firma zahájila výrobu dvoustěnného korugovaného kanalizačního potrubí jako první v Česku v roce 2008. Vybudování těchto provozů ji stálo téměř sto čtyřicet milionů, část uhradila z dotací.