Vzpomínka na popravené v Lounech

V úterý 7. ledna se v Lounech u budovy sokolovny v  Poděbradově ulici vzpomínalo na politický proces skupiny Mapaž 5. Celkem zde bylo ve dnech 22. – 24. října 1949 souzeno 23 členů protikomunistického odboje, čtyři byli popraveni a dalších devatenáct členů dostalo tresty v celkovém úhrnu 254 let.

Vzpomínky se zúčastnili představitelé  lounské pobočky Konfederace politických vězňů, starosta a místostarostka lounské radnice, studenti lounského gymnázia a další hosté. 

Pamětní deska byla na sokolovně slavnostně odhalena dne 6. ledna 1993 a připomíná nejen proces, ale hlavně čtyři popravené – Kamila Novotného, Josefa Plzáka, Josefa Hořejšího a Bohumila Klempta.

Vzpomínka na členy lounské skupiny Mapaž 5
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Ze všech odsouzených dnes už žije jen jeden jediný člen skupiny, a to jednatel lounské pobočky Konfederace politických vězňů a čestný občan města Loun, pan Evžen Seidl. Ten také ve svém projevu zdůraznil nutnost stále připomínat hlavně mládeži tyto události, zvláště nyní, v době, kdy se mocenská diktatura projevuje na mnoha místech světa.

Ladislav Bába, Louny