Výstava psů v Brně

Ve dnech 4. - 5. 1. 2014 se v areálu brněnského výstaviště konala IX. Hanácká národní výstava psů s mezinárodní účastí všech plemen. Výstava probíhala v pavilonu V. Organizátorem této výstavy je Moravskoslezský kynologický svaz, výstava se konala pod záštitou náměstkyně primátora města Brna Ing. Jany Bohuňovské. Hanácká národní výstava v minulosti probíhala v Olomouci a již 4 rokem jsou využívány prostory brněnského výstaviště.

Zvířata byla posuzována podle standardů FCI dle plemen. Hodnotil se exteriér, typ odpovídající danému plemeni, mechanika pohybu a předvedení. Při předvedení ve výstavním kruhu musí pes nejen zvládnout výstavní postoj, ale také nechat rozhodčího nahlédnout na chrup, což pro pejsky není mnohdy vůbec příjemné.

Majitelé své psy na výstavu dlouhodobě starostlivě připravují, nejnáročnější péči vyžadují dlouhosrstá plemena. Celkový počet vystavovaných psů všech plemen, kteří se zúčastnili a soutěžili, byl 2915. Největší zastoupení psí rasy mělo plemeno Stafordšírský bullterier v počtu 70 jednotlivců, uvedl prezident ČMKU a ředitel výstavy MVDr. Lubomír Široký.

Reportáž Markéty Záviškové a Miroslava Krupici (zdroj: ČT24)

Markéta Závišková a Miroslav Krupica, Brno