Do čeho letos investuje Moravskoslezský kraj? Podívejte se

Moravskoslezský kraj – Trojhalí Karolina a další velké stavby dominují evropským investicím v Moravskoslezském kraji v roce 2014. Otevření a zprovoznění se dočká přes sto projektů dotovaných z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Projížďka na kole se Ostravanům už letos v létě o něco prodlouží. Cyklostezka, která leží podél Ostravice, bude totiž delší o deset kilometrů. Stát bude asi 200 milionů korun. Větší část zaplatí Evropská unie. „Kolem Ostravice bude průjezd od hornického muzea až do Kunčic ke splavu, a pak se napojí na stezku, která vede až do Beskyd,“ uvádí primátor města Petr Kajnar (ČSSD).

Dokončí se i další velké projekty, například Trojhalí Karolina by mělo být i přes počáteční problémy se spodní vodou hotovo letos v červnu. A to i díky počasí, které stavbě přeje. „Lidé si pod tím mohou představit, že co se dnes běžně děje na náměstí, tzn. letní kina, trhy, tak to se bude letos dít tady v Trojhalí, ale s tím rozdílem, že budeme mít zastřešeno a budeme fungovat za deště nebo sněhu,“ informuje výkonný ředitel Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

Podobný termín dostavby slibují i manažeři Dolní oblasti Vítkovice. Tam by se totiž měla prodloužit Ruská ulice, která by mohla být dokončena ještě před letošním festivalem Colours of Ostrava. Za 150 milionů korun povede od vjezdu kolem Gongu až na Místeckou ulici. „Když přijedete na více frekventovanější akci, tak se prozatím přijíždí pouze od Vítkovic a ten průjezd není komfortní. Ale když se otevře ze dvou stran, uleví se i návštěvníkům,“ tvrdí výkonný ředitel Per Koudela.

Tři zmíněné projekty dotované z evropských peněz vyjdou dohromady asi na 600 milionů korun. Rozjede se ale i řada dalších. „Plánujeme otevírat minimálně sto projektů napříč krajem, například v Bruntále historickou památku Petrin, kde vznikne volnočasové a vzdělávací centrum,“ říká ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Kateřina Dostálová.

Vloni se za evropské projekty proplatily dvě miliardy 600 milionů korun. Letos by to měla být podle Regionální rady minimálně stejná částka.