Město Vítkov chce získat dvacet památek, které chátrají

Vítkov – Vítkov na Opavsku chce získat přes dvacet památek, které nyní chátrají. Kříže či památníky nikomu nepatří. Město proto vydalo vyhlášku, díky které by měly pamětihodnosti připadnout radnici, pokud se o ně nikdo nepřihlásí šest měsíců. Nový občanský zákoník přitom takový postup městům a obcím výrazně ztížil.

Ve Vítkově na Opavsku nyní hledají majitele památek. Pokud se jim to nepodaří, měly by pamětihodnosti připadnout městu díky vyhlášce, kterou zastupitelé schválili před Vánocemi. Nový občanský zákoník, platný od 1. ledna přitom městům nebo obcím podobný postup ztěžuje. „Podle současné právní normy připadá věc do vlastnictví obce teprve po třech letech,“ informuje právnička Lucie Štěpánová.

Také proto s vyhláškou ve Vítkově na konci roku 2013 spěchali. „V podstatě je hlavní důvod ten, že obec může opravovat a investovat pouze věci, které jsou v jejich majetku,“ tvrdí starosta Vítkova Pavel Smolka (nez.). Kolem dvaceti památek v katastru Vítkova přitom podle úředních dokumentů nikomu nepatří. „Chátraly by a občané by se na nás obraceli s tím, ať něco děláme, ale my bychom měli svázané ruce,“ dodává starosta.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Na seznamu památek, které chce město získat, je například i socha Ježíše Krista na místním hřbitově. Pokud se o ni do půl roku nikdo nepřihlásí, připadne městu. Podobný postup jako ve Vítkově využili před časem i v Novém Jičíně. „Konkrétně šlo o sochu Ignáce z Loyoly. My jsme potom tu sochu opravili a teď je u kostela Nejsvětější trojice v Novém Jičíně,“ uvádí starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Ve Vítkově příliš nepočítají s tím, že by se o památky někdo přihlásil. Kříže nebo památníky jsou tam už desítky, ne-li stovky let, tedy z doby, kdy ve městě žili ještě původní němečtí obyvatelé.