V Darkově vznikne centrum pro pacienty s Alzheimerovou chorobou

Darkov – Léčebna Darkov, která je už více než rok a půl uzavřená, by se zanedlouho měla změnit v centrum pro lidi s Alzheimerovou nemocí. Kdo ho bude provozovat ale zatím není jasné. Podle vedení lázní si to zatím nový nájemce nepřeje zveřejnit. Údajně jde o společnost, která má s provozováním takových zařízení mnohaleté zkušenosti.

Zbývají poslední pokoje, které se musí vystěhovat. Nábytek se bude odvážet do sanatorií, strhne se podlahová krytina, která bude nahrazena linoleem. Podlaha bez koberců byla jednou z podmínek nového nájemce budovy, pro kterou vedení darkovských lázní více než rok hledalo uplatnění. Už od začátku března by v ní mělo najít nový domov 120 klientů s diagnózou Alzheimerova choroba. Kolik za pobyt lidé zaplatí zatím není jasné. „Podrobnosti k tomu, kolik to bude stát, si zveřejní nový poskytovatel. Mělo by to být někdy na konci února,“ uvádí mluvčí Lázní Darkov Eva Kijonková.

V Moravskoslezském kraji zatím žádné specializované zařízení jen pro pacienty s diagnózou Alzheimerova nemoc není. V některých domovech pro seniory mají pouze speciální oddělení. Nemoc se hlásí velmi pomalu, vážnější problémy přicházejí většinou až časem. „Pacienti nejsou schopni samostatně fungovat, mají problém plnit běžné denní činnosti a začínají vyžadovat dohled,“ vysvětluje neurolog Albert Czolko.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Manžel paní Fusskové s touto nemocní bojoval sedm let. Když už sama celodenní péči o něj nezvládala, vozila ho do denního stacionáře. „Najednou začal být agresivní. Ke mně agresivní nebyl, ale tam najednou napadl opatrovatelku, kterou miloval. Pak najednou udeřil nějakého dalšího klienta,“ říká paní Fusssková.

Stav manžela paní Fusskové se natolik zhoršil, že ho musela svěřit do péče opavské psychiatrické nemocnice, kde později zemřel. V České republice momentálně žije asi 130 tisíc lidí s demencí. Je to také šestá nejčastější příčina úmrtí.