Kvitová prošla v Sydney přes Šafářovou do semifinále

Sydney - Petra Kvitová porazila na turnaji v Sydney v souboji českých tenistek Lucii Šafářovou i podruhé v kariéře a v generálce na Australian Open postoupila po výhře 7:6, 6:2 do semifinále. Do čtvrtfinále mužské dvouhry prošel na smíšeném podniku Radek Štěpánek, Lukáš Rosol naopak ve 2. kole skončil.

Obě aktuálně nejlepší Češky, které se na okruhu WTA dosud potkaly jen jednou v roce 2012, sváděly v úvodním setu vyrovnaný souboj, držely si svá podání a rozhodnout musela zkrácená hra. V ní po hodině a dvou minutách proměnila svůj celkově čtvrtý setbol světová šestka Kvitová.

Bývalé wimbledonské šampionce fungoval servis výborně i ve druhé sadě, Šafářová naopak podání dvakrát ztratila a prohrála 2:6. Kvitová si tak na okruhu WTA připsala na konto třístou výhru ve dvouhře v kariéře. „Je to dost, už jsem asi dlouho na túře. To číslo je veliký,“ řekla Kvitová a k zápasu s krajankou dodala: „Shrnula bych to tím, že jsem dneska vyhrála a to bylo to nejdůležitější.“

Turnajová dvojka Kvitová se o postup do finále utká s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou, s níž dosud všechny tři vzájemné zápasy vyhrála. Úspěšná kvalifikantka ve čtvrtfinále vyřadila třetí nasazenou Saru Erraniovou z Itálie.

Štěpánek: Chci postoupit

Štěpánek, jenž se minulý týden s Kvitovou představil na Hopmanově poháru, porazil Španěla Alberta Ramose 6:2, 7:6 a nyní ho čeká nejvýše nasazený Juan Martín Del Potro z Argentiny. „Každý zápas s hráčem z desítky je nejlepší test, jak na tom člověk je, Delpo je největší adept, aby pronikl mezi nejlepší čtyři. Má obrovské páky, dělový servis i forhend a na svoji výšku se neskutečně pohybuje, ale já se pokusím bojovat o postup,“ řekl dvojnásobný daviscupový vítěz Štěpánek.

Rosol prohrál po hodině a půl s Rusem Dmitrijem Tursunovem. Český hráč získal první set 6:3, ale další dva stejným poměrem prohrál.

Klára Zakopalová na turnaji v Miami
Zdroj: ČT24/AP Photo/Lynne Sladky

Klára Zakopalová postoupila na turnaji v Hobartu poprvé v této sezoně do čtvrtfinále. Česká tenistka porazila Číňanku Čang Šuaj 6:1, 6:2 a o postup do semifinále se utká s Američankou Alison Riskeovou.

Jednatřicetiletá Zakopalová se na rozdíl od duelu úvodního kola s Rakušankou Yvonne Meusburgerovou mohla proti čínské soupeřce opřít o podání, které za celý zápas ztratila jen jednou. Za necelou hodinu pak proměnila první mečbol.

Sebevědomí mám zpět, tvrdí Zakopalová

„Mám za sebou nejlepší zápas za uplynulých pět měsíců,“ uvedla Zakopalová, která na turnaji hraje už poosmé a nejdále došla do semifinále v roce 2011. „Jsem nadšená z postupu i ze svého výkonu. Získala jsem zpět sebevědomí,“ dodala. Zakopalové se vůbec nepovedl konec loňského roku, protože na šesti turnajích vyhrála jen jeden zápas. 

Sedmatřicátá hráčka světa se s Riskeovou (55. WTA) dosud nestřetla. „Vím, že to je bojovnice a talentovaná hráčka. Musím hrát na sto procent a uvidíme, jestli to bude stačit,“ řekla Zakopalová před vzájemným duelem.