Klienti rehabilitačních ústavů zdolávají kanál La Manche

Hrabyně - Pacienti a zaměstnanci rehabilitačních ústavů v Hrabyni na Opavsku a ve středočeských Kladrubech zdolávají kanál La Manche, ale jen pomyslně - v tamním bazénu. Formou štafetového závodu chtějí uplavat vzdálenost 33,6 kilometru, a to tak, že 1680 krát přeplavou dvacetimetrový bazén.

Organizátoři naplánovali start na brzké páteční ráno - tři hodiny po půlnoci. Konec odhadují kolem šesté až sedmé hodiny večer. Závod má letos třetí ročník a koná se ve stejnou dobu v Hrabyni i v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

„Zúčastnit se může každý klient, který uplave alespoň jeden bazén. Fandit mohou přijít všichni. Uvítáme oblečení v havajském stylu,“ uvedli organizátoři, kteří chtějí plavbou povzbudit lidi po úrazech a operacích pohybového a nervového systému.

Kanál mezi Francií a Velkou Británií přeplaval v jeho nejužším místě poprvé v roce 1875 Angličan Matthew Webb, trvalo mu to bezmála dvaadvacet hodin. Od té doby je to výzva pro mnoho vytrvalých mužů a žen, doba plavby se stále zkracuje, světový rekord je sedm hodin. Z Čechů kanál poprvé přeplaval v roce 1971 František Venclovský, a to za patnáct a půl hodiny.

Za kolik hodin přeplavou Lamanšský průliv klienti rehabilitačních ústavu? Akci od rána sleduje redaktorka Vendula Horníková.