Přednádraží bude brzy na prodej

Ostrava – Domy v ostravském Přednádraží budou brzy znovu na prodej. Jako výsledek insolvenčního řízení má návrh brzy podat největší věřitel společnosti, která domy vlastní. Devastace domů, které ještě loni obývali převážně Romové, dále postupuje. Zloději odnášejí vše, co se ještě dá použít. Na okolních pozemcích pak železničáři plánují rozšíření nádraží a vysokorychlostní trať.

Uplynulo necelého půl roku, kdy z ostravského Přednádraží odešli poslední obyvatelé. Domy ještě stojí, ale jejich devastace pokračuje. Vše kovové a dřevěné mizí, v jedné z uliček naopak materiál přibývá. Někdo tam založil skládku stavební suti.  Majitel domů Oldřich Roztočil chce bojovat dál. „Dal jsem do toho všechny peníze, které jsem měl. Nemyslím si, jestliže žijeme v právním státě, že bych měl skončit jako žebrák jen pro to, ž e si někdo postaví hlavu,“ říká.

V nejbližší době chce pan Roztočil podat trestní oznámení na neznámého pachatele a žalobu na určení vlastníka kanalizace, kvůli které to všechno před dvěma lety začalo. Otázka budoucnosti domů se dnes řešila u Krajského soudu v Ostravě. Majitel domů, insolvenční správce a zástupci devíti věřitelů řešili, jak naložit s pohledávkami ve výši téměř 36 milionů korun.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Zhruba jeden milion dvě stě tisíc korun dluží Domy Přednádraží s.r.o. vodárnám, energetikům, plynařům a úřadům. Největší dluh, přes 34 milionů, požaduje úvěrové družstvo, u kterého si jednatel Oldřich Roztočil půjčil peníze na koupi domů a jejich rekonstrukci. Úvěrové družstvo chce domy prodat, nejpravděpodobněji v dražbě. „Pokyn bude udělen v nejbližší době a předpokládám, že s ohledem na stav nemovitostí se to bude prodávat velice rychle, protože tam samozřejmě hrozí devastace,“ informuje insolvenční správce Ivo Tichovský.

Případný zájemce musí vzít v potaz, že koupí jen pozemky pod domy. Pozemky kolem nich patří totiž Českým drahám, které je zatím prodávat nebudou. Plánují zde rozšířit nádraží a postavit novou trať. Termín stavby zatím dráhy nemají. Domů by se stavba dotknout neměla a železničáři nevylučují, že mohou území rozdělit a část prodat.

K jasnému finále se drama v Přednádraží ještě dlouho nepřiblíží, možných scénářů je zatím příliš mnoho.