Ostravská univerzita láká studenty na matematiku, chemii či fyziku

Ostrava – Ostravská univerzita otevřela fakulty budoucím studentům. Letos poprvé mohou školu navštívit všichni, které zajímá, jak výuka probíhá. Například matematika nebo chemie patří k oborům, o které není příliš velký zájem. Proto mohli budoucí vysokoškoláci zhlédnout především experimenty.

Lucie Pastorková studuje chemii už pátým rokem. Ovšem původně měla vybraný jiný obor. „Rozhodla jsem se studovat chemii, protože jsem byla na dnu otevřených dveří, kde jsem viděla, jak učitelé provádějí různé pokusy. To mě zaujalo natolik, že jsem se místo češtiny, kterou jsem měla původně vybranou, rozhodla studovat chemii a k tomu ještě biologii,“ vysvětluje studentka Ostravské univerzity Lucie Pastorková.

Základní informace o studiu si každý student může vyhledat na internetu, proto se škola zaměřila na přednášky a ukázky experimentů přímo v laboratoři. „Studenti jsou někdy dost překvapení, protože si obor spojují s tím, co znají ze základní a střední školy,“ uvádí proděkanka pro studium a celoživotní vzdělávání Petra Konečná.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Katedra matematiky připravila pro budoucí studenty mimo jiné přehled historických počítaček, které mapují vývoj až po dnešní kalkulačky. „Dnešní žáci to neznají, neznají ani logaritmická pravítka. Většinou je to pro ně zábavné a jsou dost překvapení, že se ještě nedávno na takových věcech počítalo,“ tvrdí tajemnice Katedry matematiky Zuzana Václavíková.

Matematika patří k oborům, o které tradičně příliš velký zájem není. Podobně je na tom chemie nebo fyzika. „Čm dál více se na nás obracejí zaměstnavatelé a hovoří o tom, že nemají náhradu za odcházející zaměstnance právě v těchto oblastech,“ potvrzuje Zuzana Václavíková.

Na budoucí studenty se chystají také na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě. Dny otevřených dveří zahájí 18. ledna. „Zájemce o technické obory se budeme snažit vtáhnout do hry, máme pro ně připravené interaktivní ukázky výzkumu a konkrétní výsledky našich měření,“ uvádí tisková mluvčí VŠB-TUO Klára Janoušková.

Ekonomické a manažerské obory patří už tradičně k nejoblíbenějším. Dny otevřených dveří budou na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě probíhat až do konce ledna.