AVÍZO: Zámek v Mníšku p. Brdy v lednu

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí i v lednu prohlídky obou okruhů, které jsou věnovány bydlení drobné šlechty za první republiky. Od úterý do pátku po předchozí telefonické domluvě, o víkendech vždy od 11.10 do 15.50 hodin. Každý víkend jsou na zámku také přichystané speciální prohlídky pro rodiny s dětmi.

Mníšek pod Brdy, nedaleko Prahy, má otevřeno pro své návštěvníky celoročně. Vloni zámecké komnaty navštívilo více než 50 tisíc návštěvníků, což je o 8 tisíc víc než v předchozím roce. 

Zámek Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

„Pro veřejnost máme zpřístupněné dvě prohlídkové trasy, které na sebe časově navazují, a návštěvník tak může projít celý zámek během hodiny a deseti minut,“ upřesňuje zástupkyně kastelánky Ivana Černá. „Oba okruhy nabízejí zajímavý pohled do života drobné šlechty na počátku minulého století, a zejména v době první republiky, i když tehdy už správně o šlechtických titulech nemůžeme hovořit,“ doplňuje zástupkyně.

První část zámku zavede návštěvníky do reprezentačních místností, kam i poslední majitelé Mníšku, rodina Kastů z Ebelsbergu, vodila své hosty. Prohlídka je zahájena náhledem do rodinné kaple, která patří mezi nejzachovalejší barokní interiéry, a pak následují jídelny a sály. Prostřednictvím portrétů se seznámíte s rody, které se na zámku vystřídaly od jeho vzniku až po rodinu Kastů. Během prohlídky navštívíte i tři nárožní věže a uvidíte zařízení a nábytek z doby baroka i z 20. století.

Zámek Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Jak zámečtí páni bydleli? Jaké byly jejich soukromé pokoje? S čím si hrály šlechtické děti a kde se všichni koupali a umývali? To vše poznáte na druhé prohlídkové trase, ve které se projdete ložnicemi, koupelnami, dětským pokojem a pokojem s kolébkou pro miminko.  Místnosti jsou zařízeny prakticky a moderně, jak to odpovídá stylu bydlení v době mezi světovými válkami. Kastové už běžně používali telefony, poslouchali rádio, jezdili automobilem, fotografovali, sušili si vlasy fénem nebo si dopřávali relaxaci masážním přístrojem.

Ptáte se, která místnost je mezi návštěvníky nejoblíbenější? „Nejvíc boduje dětský pokojíček,“ říká průvodkyně Marie. Ten se líbí nejen dětem, ale i maminkám a hlavně babičkám, které se tam vrací do starých časů. Vidí panenky v námořnickém oblečku, klícku pro rosničku, starou školní třídu na hraní nebo domeček pro panenky na elektřinu.

Každý víkend jsou na zámku v Mníšku přichystané také speciální prohlídky pro rodiny s dětmi, na které je pro velký zájem lepší se rezervovat na telefonním čísle 318 590 261. „Pro děti střídáme dva druhy prohlídek. Při jedné z nich si zopakují své znalosti pohádek a hádají, které se jim u nás na zámku schovaly. Při druhé jim představíme v každé komnatě zabydleného domácího skřítka,“ upřesňuje průvodkyně dětských prohlídek.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy