Přednášky Univerzity Pardubice pro středoškoláky

Akademičtí pracovníci Univerzity Pardubice pokračují i v novém roce v cyklu přednášek pro středoškolské studenty Exempla Trahunt. Dne 9. ledna 2014 se uskutečnila přednáška Ing. Nožičky Boj s finannčími predátory na Střední škola Potravinářství a služeb v Pardubicích, ve středu 15. ledna Ing. Sedlák na Gymnáziu v Chrudimi představí Geoinformační technologie kolem nás.

V rozmezí dvou týdnů se akademičtí pracovníci Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice vydávají na dvě střední školy v Pardubickém kraji, aby zde populárně-naučnou formou seznámili své posluchače s novinkami ve světě financí i geoinformačních technologií.

Ve čtvrtek 9. ledna 2014 přijel Ing. Jiří Nožička, Ph.D. na Střední školu Potravinářství a služeb Pardubice s přednáškou Boj s finančními predátory. Na ní interaktivní formou popsal aktuální prvky problematiky finančních predátorů na finančním trhu ČR, vysvětlil základní pojmy a souvislosti finančního trhu včetně aktuálního legislativního rámce, příčiny existence finančních predátorů, jejich pracovní postupy a následky jejich činnosti.

Přednáška z cyklu Exempla Trahunt
Zdroj: ČT24/Zdenka Černá

Ve středu 15. ledna 2014 se uskuteční na Gymnáziu Chrudim přednáška Ing. Pavla Sedláka, Ph.D. na téma Geoinformační technologie kolem nás. Ing. Sedlák na ní představí geoinformačních technologie (GIS, DPZ, GPS), vysvětlí základní pojmy, ukáže základní funkce a aplikace těchto technologií v řadě odvětví lidské činnosti. Zmíní využití dat pořízených metodami dálkového průzkumu Země i nejpoužívanější programové prostředky GIS na Internetu.

„Studenty určitě zaujme i další blok přednášky, ve kterém Ing. Sedlák přiblíží práci oddělení krizového řízení Pardubického kraje, představí používané mapové podklady, datové sady, software i aplikace, a toto vše doloží bohatou fotodokumentací z mnoha reálných i simulovaných akcí. A v samém závěru dojde i na praktické ukázky využití GIS při povodních“, doplnila Ing. arch. Svobodová.

Přednášky jsou pokračováním cyklu populárně-naučných přednášek Exempla Trahunt pořádaných v rámci projektu Brána vědě/ní otevřená.

Zdenka Černá, Univerzita Pardubice