Lidé mají zájem o kurzy první pomoci. Záchranáři to vítají

Ostrava - Mnoho lidí chce být připraveno na případné krizové situace, kdy jejich schopnost pomoci může zachránit život. Český červený kříž v Ostravě pořádá kurzy první pomoci, na kterých se to lidé učí. A zájem je veliký. Podle záchranářů je to už znát i v praxi. Lidé stále častěji správně reagují na úrazy nebo jiné zdravotní komplikace, kterých jsou svědky.

Například David Těluškin dostal kurz první pomoci jako dárek od manželky. Mají dvě malé děti, proto chce, aby uměl v případě nouze poskytnout účinnou pomoc. Během několika setkání se naučí to nejdůležitější pro záchranu života. „Člověk se může prakticky denně setkat se situacemi, kdy by měl být schopen poskytnout první pomoc,“ vysvětloval David Těluškin.

Účastníci kurzu se například učí masírovat srdce. Že přitom zachraňovanému zlomí nějaké žebro? „Nevadí. Resuscitace bez zlomení žeber není žádná resuscitace,“ říká lektor Ondřej Talik z ostravské pobočky Českého červeného kříže. Vysvětluje, že signál pro zahájení oživování je, když pacient začne lapat po dechu.

Český červený kříž
Zdroj: ČT24

Na kurzy první pomoci chodí laici, ale i lidé, kteří už mají s ošetřováním zkušenosti. Zásady poskytování první pomoci se totiž mění. Například dýchání z úst do úst je už zastaralé. V současnosti platí, že stačí masáž hrudníku, u dospělých pacientů sto stlačení za minutu.

Podle záchranářů se zájem o znalost poskytování první pomoci kladně projevuje i v praxi. „Skutečně pozorujeme, že povědomí lidí se v tomto směru zlepšuje,“ potvrdil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Na kurzu natáčel Martin Laštůvka.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)