Filharmonický konkurz: O spolupráci měla zájem i harfistka z Japonska

Brno - Brněnská filharmonie „hledá superstar“. Poprvé ve své historii totiž pořádala otevřený konkurz, na kterém si vybere své budoucí spolupracovníky. Do Brna proto přijeli hudebníci z Německa, Ruska i Japonska, aby se předvedli před odbornou komisí. Filharmonie hledala především houslisty, přihlásil se jediný, a ten nakonec nepřišel.

„Hledáme všechny orchestrální nástroje, především ale smyčce. Čekali jsme, že největší zájem bude právě ze skupiny smyčcových nástrojů, těch bylo nakonec nejmíň,“ připustila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Místo toho se přihlásilo několik harfistek, Ritsuko Arima dokonce ze země vycházejícího slunce. Kvůli konkurzu natrénovala i skladby Leoše Janáčka.

Právě výlet do Janáčkova města nalákal i ruského flétnistu či německého tubistu Gabriela Günthera, který si připravil hudební dílo Vaughana Williamse. „Nevím, jaká dnes bude konkurence, kolik lidí přijde,“ přiznal obavy před začátkem Günther. Do konkurzu se přihlásilo celkem 75 umělců, dorazilo jich něco přes pět desítek. „Vedou klarinety, trombóny a tuby,“ popsala nejčastější zájemce o spolupráci s brněnským hudebním tělesem Kučerová.

Ředitelka Marie Kučerová o dnešním konkurzu (zdroj: ČT24)

„Normálně bodujeme, kdo klesne pod určitý počet, tak nás ani nezajímá. Je to i za cenu toho, že do určité skupiny nástrojů nikoho nenajdeme. Přeci jen je určitý počet talentů, a to se nedá naplánovat,“ argumentovala Kučerová, proč nevybírají za každou cenu. Čtyři odborné poroty vybíraly z uchazečů v několika místnostech Besedního domu současně. Nehledali přitom budoucí členy filharmonie, ale její spolupracovníky, které si orchestr může pozvat na konkrétní koncerty.

Filharmonie Brno

Brněnská filharmonie má 105 hráčů, což z ní dělá jedno z největších středoevropských hudebních těles. S brněnskými umělci spolupracovala řada slavných dirigentů: Jiří Bělohlávek, Serge Baudo, David Robertson a další. S Filharmonií Brno vystupovalo i mnoho desítek velkých jmen - Svjatoslav Richter, Gidon Kremer, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Olga Kern, Fazil Say a Sofia Jaffé.

Tradice brněnské filharmonie spadá do 70. let 19. století, kdy v Brně působil mladý Leoš Janáček, který usiloval o vznik českého symfonického orchestru. Dnešní Filharmonie Brno vznikla v roce 1956 sloučením rozhlasového a krajského orchestru. V poslední době se brněnské hudební těleso snaží o popularizaci vážné hudby. Zaujalo například koncerty v tramvajích nebo flash mobem v nákupním centru.

Filharmonie také chystá koncert s názvem Mozartův efekt, který je určený budoucím rodičům. Vědci zjistili, že hudbav těhotenství velmi pozitivní vliv na vývoj dítěte a jeho schopnost pamatovat si pozitivní emoce.