Začaly veletrhy Regiontour a Go. Lákají na krajové speciality

Brno – Na brněnském výstavišti začaly veletrhy Regiontour a Go. Kromě českých a moravských krajů se tu letos prezentují i příhraniční oblasti ze sousedních zemí. Všechny letos lákají především na regionální potraviny – ty se u Čechů poslední dobou těší čím dál větší oblibě, proto je letošní ročník veletrhu Regiontour ve znamení cestování za gastronomií. Pro veřejnost se výstaviště otevře zítra, organizátoři očekávají vysokou návštěvnost.

Stánky regionů i cestovních kanceláří si lidé budou moct prohlédnout až do neděle. Na veletrzích se představí celkem sedm stovek vystavovatelů z 18 zemí. Nově se bude v Brně prezentovat slovinská centrála cestovního ruchu, po dlouhé době se na výstaviště vrátí i zástupci z Maďarska. Veletrhy Go a Regiontour jsou letos větší než loni.

Téma letošních veletrhů: aktivní dovolená a cestování za gastronomií

„Oproti předešlému ročníku došlo k 13procentímu nárůstu vystavovací plochy. Veletrh cestovního ruchu Go prezentuje stovku domácích i zahraničních destinací, přihlásilo se na něj o 30 procent kanceláří víc než loni,“ uvedl ředitel veletrhů Miloň Mlčák.

Oba veletrhy zaměřené na turistické možnosti a trendy v cestovním ruchu jsou známé tím, že nabízejí nejrůznější možnosti, jak lze trávit dovolenou. „Právě v té komplexnosti je síla i slabina veletrhů, jejich nabídka je velmi široká. Každý ročník má proto své konkrétní téma, letos je to aktivní dovolená a cestování za gastronomií,“ vysvětlil Mlčák.

Cykloturistika obcím přinese peníze

Češi se čím dál víc zajímají třeba o cykloturistiku po vinařských oblastech. Právě cykloturistika zabírá velkou část výstavní plochy, lidé tu najdou informace i vybavení. „U nás v cyklovesničce se lidé dozvědí, kam vyrazit na výlet, kde jsou nové cyklostezky a co kde mohou letos zažít,“ přiblížil vystavující Čestmír Vala z Cyklo Klubu Kučera Znojmo. Zázemí pro milovníky kol se podle něj u nás sice stále zlepšuje, různé oblasti se od sebe však liší. „Na Znojemsku už skoro není co zlepšovat, jinde je to ale horší. Ne všichni si uvědomují, že cyklisté přináší peníze,“ dodal Vala.

Lidem se podle něj na cykloturistice ve vinařských oblastech líbí spojení fyzického výkonu, přírody a posezení u dobrého vína. Uvítají proto, když budou jejich kola v bezpečí nebo když se dozví, kam jet dál. Jak cykloturistům vyjít vstříc nebo jak ve své obci zřídit cyklostezku, to se na veletrhu díky poradenství mohou dozvědět i starostové menších obcí. K vyzkoušení pro všechny návštěvníky jsou tu kola, koloběžky nebo šlapací kárky.

Vstup Ondřeje Schneidera z veletrhů Regiontour a Go (zdroj: ČT24)

Česká gastronomie je na vzestupu, výstavištěm voní regionální pochoutky

Část veletrhů je věnovaná i regionálním specialitám. Připravují je tu mladí kuchaři – ti si své síly měří i v prestižní soutěži Gastro Junior. „Pro mladé kuchaře a cukráře je to odrazový můstek. Gastro Junior má dlouhou tradici, je to pro ně nejlepší soutěž u nás,“ řekl viceprezident Asociace kuchařů a cukrářů Marek Svoboda. Ten mezi regiony, které svou kuchyni prezentují na veletrhu, vnímá značné rozdíly. „V tom je krása české gastronomie. Když mladí objeví typické věci pro svůj kraj, můžou se podle toho specializovat. Nemusí být všude jen italské restaurace, česká gastronomie je na vzestupu,“ popsal Svoboda.

Turisté jsou podle něj zvědaví na klasickou českou kuchyni, rádi ochutnávají knedlíky, výpečky nebo moravského vrabce. Pro mnohé jsou ale česká jídla příliš těžká. „Díky mladé krvi a šéfkuchařům, kteří se vracejí ze zahraničí, už ale existuje i nová forma české kuchyně. Vylehčuje se a je zajímavější, restaurace se snaží podávat ji moderním způsobem. Objevujeme také regionální kuchyni, třeba díky projektu Czech Special,“ dodal Svoboda. 

Veletrhy očekávají rekordní návštěvnost

Veletrh Regiontour prezentuje především střední Evropu. Tradičně velké zastoupení tu má Slovensko, posílila účast Polska. „Vrací se i Maďarsko, které bude prezentovat své krásy a zúčastní se i festivalu regionálních potravin a specialit Reg FoodFest,“ řekl ředitel veletrhů Mlčák a ocenil i přítomnost Slovinska. Na veletrhu Regiontour se představují jednotlivé české kraje. „Není důležitá výstavní plocha, ale hodnotí se i příprava, zastoupení mikroregionů, obcí nebo turistických taháků. Kvalitní prezentaci má Jihomoravský kraj, Středočeský, Královéhradecký nebo Jihočeský,“ dodal Mlčák.

Češi podle ředitele veletrhů cestují hodně – vydávají se do zahraničí a rádi putují i po tuzemsku. Vedení letos očekává vysokou návštěvnost. „Veletrhy navštěvuje každý rok kolem 25 tisíc lidí, letos bychom mohli atakovat i třicítku,“ dodal ředitel Mlčák, jenž zve hlavně na velké množství atrakcí. Typického návštěvníka však veletrhy nemají. „Skladbou i tématy chceme oslovit širokou veřejnost od studentů po seniory, každá skupina tu najde to své,“ pozval Mlčák. 

Otevírací doba

Pátek a sobota: 10:00 – 18:00

Neděle: 10:00 – 16:00

Vstupné

160 Kč, v pátek po 14. hodině a v neděli 80 Kč

Veletrhy lákají i na botahý doprovodný program. Lidé mohou sledovat kuchařská klání a ochutnávat krajové speciality. Opět se bude konat i tradiční cestovatelský festival Go Kamera.