Pokračuje soud s dodavatelem Templářských sklepů

Brno - Brněnský krajský soud dnes znovu rozplétal případ zahraničních hroznů ve víně z Templářských sklepů. Ty chtějí po svém dodavateli Janu Bartoňovi 109 milionů korun za škodu, která firmě vznikla, když musela na pokyn Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) stáhnout z trhu milion lahví vína. Obžalovaný dodavatel ale tvrdí, že Templářské sklepy o původu maďarských a slovenských hroznů věděly.

Na nejistý původ hroznů v templářském víně upozornila SZPI už v roce 2010. Družstvo z Čejkovic nemělo správně vyplněné dokumenty o původu hroznů. Na dokladech chyběl údaj o pěstitelích. Dodavatel Jan Bartoň, který nákup zahraničních hroznů zprostředkovával, upozornil, že révu do vinařství dodávala auta se zahraničními SPZ. Templářské sklepy podle něj o původu cizích hroznů věděly. Dodal je navíc už měsíc před sklizní moravských hroznů. Podle inspektorů SZPI byl zahraniční původ hroznů zjevný.

„Pochopitelně že věděli, odkud ty hrozny jsou. Jednotlivé odrůdy tak, jak byly dodávány, se v té době nemohly na moravských vinicích vůbec sklidit,“ uvedl nedávno advokát Jana Bartoně Jiří Machourek.

Vedení Templářských sklepů se naopak brání, že je dodavatel poškodil. Kvůli SZPI muselo vinařství na své náklady stáhnout miliony lahví vína z prodeje. Škodu proto čejkovické družstvo vymáhá po Bartoňovi. Inspekce udělila sklepům i pětimilionovou pokutu, vinařství se ale bránilo soudní cestou. Pokuta je proto dočasně pozastavená, dokud soud definitivně nerozhodne.

„Máme za to, že jednáním pana Bartoně byla způsobena Templářským sklepům škoda,“ potvrdil v minulosti advokát Templářských sklepů Vít Lukáš.

Potravinářská inspekce dokáže pomocí metody izotopových analýz odhalit původ hroznů ve víně i burčáku. Podle kontrolorů dochází k častému klamání spotřebitele právě při výrobě burčáku. Ten smí nést zeměpisné označení burčák pouze, pokud je vyroben z tuzemské révy. Jinak jde o „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Špatné označení je podle inspektorů klamáním spotřebitele, který má při nákupu zájem o moravská vína s doloženým původem.

Nejasný původ hroznů

Potravinářská inspekce zjistila už v srpnu 2010 při kontrole dokladů ve dvou společnostech nesrovnalosti v původu hroznů. České vinařské závody a společnost Vinium vykoupily hrozny neznámého původu od tří různých společností, které je nakupovaly od různých překupníků. Inspekce tehdy nevyloučila, že hrozny pocházejí ze zahraničí. Firmy se bránily tím, že hrozny kupovaly prostřednictvím velkoobchodníka na základě kupních smluv s deklarovaným původem.

Inspektoři při kontrole odhalili celkem 1 070 480 kilogramů hroznů neznámého původu. Jednalo se o odrůdy Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Müller Thurgau, Tramín červený, Muškát Moravský a Modrý Portugal.