ODS volí nového vůdce. Kongres se symbolicky vrací do Olomouce

Olomouc - Delegáti Občanské demokratické strany si o víkendu zvolí nového předsedu a místopředsedy. Kongres se do tohoto moravského města vrací po dvaceti třech letech. Liberálně konzervativní strana bude hledat nového vůdce a cestu z krize, která se naplno projevila propadem v podzimních parlamentních volbách. Občanští demokraté nezískali ani osm procent hlasů, mají jen šestnáct poslanců a po osmi letech jsou v opozici. Do nového předsedy vkládají naděje na obrodu a návrat důvěry voličů. Preferovaným kandidátem je politolog Petr Fiala.

Celostátní kongres ODS bude 18. a 19. ledna v zrenovovaném hotelu Sigma - nyní Clarion v Olomouci. Pro ODS je to symbolické místo. Strana tam před dvaceti třemi roky vznikla. Bylo to po rozpadu Občanského fóra v roce 1991, zakladatelem a prvním předsedou byl Václav Klaus. O rok později ODS vyhrála volby, pak ještě dvakrát. Původně se měli občanští demokraté sejít v Praze.

„Těší mě, že přesunem do Olomouce získá 24. kongres ODS velkou symbolickou hodnotu, vrací se přímo tam, kde o vzniku strany rozhodli její první zástupci,“ řekl úřadující předseda ODS Martin Kuba, který podporuje jako svého nástupce bývalého ministra školství a někdejšího rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialu.

Martin Kuba loni v létě nahradil v čele strany bývalého premiéra Petra Nečase. Ten odstoupil v červnu po skandálu s šéfkou svého kabinetu Janou Nagyovou, která je podezřelá ze zneužívání vojenské rozvědky. Tyto události silně otřásly celou ODS. Rok 2013 byl pro ni historicky nejhorší. Premiér Nečas byl donucen rezignovat a stranu opustilo přes půl milionu voličů.

O post předsedy budou vedle Fialy, jenž je členem ODS teprve od listopadu minulého roku, usilovat zřejmě další dva lidé, které nominovaly regionální sněmy – bývalá šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a europoslanec Edvard Kožušník.