Výstava připomíná zámek v Odrách, který před 50 roky zničil požár

Odry – Město Odry na Novojičínku si dnes připomíná, že uplynulo přesně padesát let od velkého požáru tamního zámku, který skončil jeho demolicí. Smutný osud památky, kterou komunisté nechali dva roky po požáru odstřelit, teď připomíná výstava v oderském informačním centru.

Po zámku nezbylo v Odrách téměř nic, lunety v zámecké zdi a park, jinak jen vzpomínky a fotografie. Původně to byl hrad. V roce 1380 ho nechal postavit Petr ze Štramberka. Ve 14. století tam měli několik let posádku husité. Poté se tam střídali majitelé a budova prošla několika přestavbami. Z hradu se stal nejprve renesanční zámek, který nechal František Leopold Lichnovský z Voštic v 18. století přestavět barokně, a to pravděpodobně s pomocí význačného vídeňského architekta Johanna Lucase von Hildebrandta. Na počátku 19. století tam byla vojenská nemocnice a pak přišly další změny v duchu klasicismu. Na konci 2. světové války byl zámek poškozený při osvobozovacích bojích. A po válce si ho přivlastnil socialistický stát.

„Po znárodnění sídlil v oderském zámku městský národní výbor. V padesátých letech ho nechal za tehdejších asi tři sta tisíc korun dokonce zrekonstruovat,“ přibližuje komunistickou minulost památky kurátor Muzea Oderska Zdeněk Orlita.

Zkáza přišla 17. ledna 1964 večer. „Bylo potřeba rychle vysušit loutkový sál, který se předtím opravoval. Během enormního topení chytil trám a pak se vzňala celá zámecká střecha. Oheň pohltil skoro celý objekt,“ líčil předseda Historicko-vlastivědného spolku v Odrách Květoslav Wiltsch.

Ohořelé torzo zámku stálo ještě asi dva a půl roku. Poté jej komunisté rozhodli zbourat. Na jeho místě postavili betonové nákupní středisko. Památkáři marně s demolicí nesouhlasili, lidem bylo zámku líto. O možné opravě se vzrušeně bavili ještě těsně předtím, než dělníci odpálili nálože.

Výstava historických fotografií ukazuje nejen původní vzhled zámku, ale i to, jak vypadal po požáru. Půdorys zámku u nákupního centra připomíná nově postavená zídka.