Díky stážím má práci skoro polovina zapojených absolventů

Jižní Morava – Dva a půl tisíce lidí si našlo stálou práci díky projektu Stáže ve firmách. Celý dvojnásobek pak získal cennou praxi. Projekt se zaměřuje na nezaměstnané absolventy vysokých škol, kteří sice mají odpovídající vzdělání, chybí jim ale to, čeho si dnes zaměstnavatelé cení mnohem více – praktické zkušenosti. Projekt financovaný z peněz ministerstva práce a sociálních věcí a Evropské unie má nejvíce uchazečů z jižní Moravy.

Projekt Stáže ve firmách pomáhá těm, kterým pro získání práce v životopisech chybí položka se zkušenostmi. „Stáže ve firmách jsou určeny pro absolventy bez praxe, osoby po mateřské dovolené i nezaměstnané různého věku,“ uvedla vedoucí projektu Kateřina Šímová z Fondu dalšího vzdělávání. Jedinou podmínkou je podle ní české občanství nebo trvalý pobyt na území republiky, účastníci však nesmějí být samostatně výdělečně činní nebo studující. „Pro stážisty je to další vzdělávání, získají třeba první praxi v oboru. Dlouhodobě nezaměstnaným stáž dodá nové kontakty a zvýší sebevědomí,“ vysvětlila Šímová.

Například paní Kamila Holá z Brna vystudovala vyšší zdravotnickou školu, se třemi dětmi ale strávila devět let na mateřské. Když si chtěla najít práci, opakovaně ji jako nezkušenou odmítli. Zkusila tedy v jedné brněnské ordinaci nastoupit na vypsanou stáž. „Ta stáž mi velice pomohla, protože mohu pracovat na ortodoncii jako zubní instrumentářka a mohu tuto práci vykonávat dál,“ přiznala absolventka kurzu Kamila Holá.

Na Moravě je o stáže největší zájem

Díky tomu teď získala plnohodnotné zaměstnání a to hned ve vedlejší ordinaci. Projekt Fondu dalšího vzdělávání Stáže ve firmách už zaznamenal pět tisíc zahájených stáží, z toho čtyři tisíce lidí už má stáž za sebou. „Velký zájem je na Moravě – právě tam je polovina všech přihlášených. Vede Jihomoravský a Moravskoslezský kraj plus Praha,“ řekla vedoucí projektu Šímová. O stáže mají zájem nejen absolventi, ale i samotné firmy. Zatímco potenciálních stážistů se přihlásilo zhruba třicet tisíc, firem ochotných zaměstnat stážistu projekt eviduje osm tisíc. Jejich počet přitom neustále stoupá. „Firmy jsou z různých oborů, například logistika, chemie, technické obory jako stavebnictví a strojírenství, výchova a vzdělání nebo služby,“ upřesnila Šímová.

O projektu mluví jeho vedoucí Kateřina Šímová (zdroj: ČT24)

Také absolvent podnikatelské fakulty VUT Petr Michalisko doufá, že mu stáž pomůže. Ani titul inženýr mu totiž místo nezajistil. Teď jako stážista sbírá zkušenosti v reklamní agentuře při tvorbě webových stránek a e-shopů. „Výhody jsou, že jsem se dostal do oboru, který jsem vystudoval a dělám i to, co mě baví. Vývoji internetových stránek jsem se věnoval i v rámci školy,“ řekl stážista Petr Michalisko. Doufá, že díky zkušenostem uspěje a najde si práci. 

Téměr polovina stážistů najde uplatnění

Šance přitom existuje. „Z dosavadních výsledků vyplývá, že přibližně 20 procent stážistů získá u poskytovatele práci a přibližně stejnému množství je nabídnuta externí spolupráce,“ uvedla Kateřina Šímová. Nezaměstnaní mohou vybírat z desítek nabídek stáží přímo na webu projektu. „Je to pro nás příjemná zkušební doba, kdy si vyzkoušíme nové pracovníky v poměrně zajímavých odborných pozicích, které navíc dostaneme zpětně proplacené,“ pochválil projekt jednatel firmy, která stáže nabízí, Lukáš Bryksa.

Chcete na stáž?

www.stazevefirmach.cz

Stáž je totiž neplacená, za místo stážisty dostane naopak zaplaceno firma. „Stáž trvá jeden až šest měsíců, je možné si ji rozložit, není ale placená. Jedná se totiž o další praktické vzdělání, výhodou ale je, že tohle vzdělání si stážista nemusí platit. Je mu hrazeno cestovné a případné ubytování, dostává i stravenky,“ popsala Šímová. Stážisté mohou také pobírat sociální dávky, třeba rodičovskou nebo podporu v nezaměstnanosti. Pro mladší stážisty je to však neocenitelná první zkušenost, pro ty starší pak znovunastartování kariéry.