V Ostravě mizí vysázená zeleň, škoda je 40.000 korun

Ostrava – Severomoravská metropole dlouhodobě bojuje s množstvím znečišťujících látek v ovzduší, během podzimu proto vysadila velké množství zeleně. Ty ale začaly mizet – v městské části Ostrava – Jih již bylo odcizeno více než 220 kusů keřů.

Loni v říjnu začala v Ostravě výsadba, během níž bude ve městě postupně vysázena zeleň za 130 milionů korun. Cílem masivní výsadby je zlepšení stavu životního prostředí ve městě. Celkem má být vysázeno 114.000 stromů a 320.000 keřů.

„Ostrava zeleň potřebuje, snižuje množství tuhých znečišťujících látek. Výsadba odděluje obytnou zástavbu od dopravních koridorů a průmyslových podniků. Vegetace zvlhčuje vzduch a zlepšuje jeho kvalitu. Pokud ji ale budou demolovat vandalové a krást zloději k cíli povede delší cesta," míní náměstek primátora Dalibor Madej (ODS).

Podle něj si lidé na jednu stranu stěžují, že je málo zeleně a když se vysadí, tak ji někteří ničí. „Takže jsme řekli firmě, která realizuje tento projekt, že se má obrátit na policii. Nicméně jak to chcete uhlídat. Je to velký problém," podotkl Madej.

Městská zeleň
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Manažer vnějších vztahů Petr Špetlák ze společnosti AWT, která má zakázku na starosti, řekl, že trestní oznámení už firma podala. „Můžeme potvrdit, že trestní oznámení bylo podáno, nicméně společnost AWT Rekultivace a.s. již byla vyrozuměna o odložení této věci ze strany Policie ČR z důvodu nezjištění konkrétní osoby, proti které by bylo možné vést trestní stíhání," řekl Špetlák.

Primátor Petr Kajnar (ČSSD) novinářům řekl, že vedení města už požádalo městskou policii o větší dohled nad problémovými lokalitami. Město podle něj od firmy zatím zakázku nepřevzalo, proto náhradní výsadbu za chybějící keře bude muset řešit společnost, která má výsadbu na starosti.

„Pro mě to je dost nepochopitelné. Nicméně pokud by to byl nějaký zahrádkář, tak těžko asi ukrade 220 keřů. Spíše to vypadá na krádež na zakázku. Ale to jsou všechno jen mé spekulace," podotkl Madej. Škoda se prozatím pohybuje kolem 40.000 korun.