Její pastorkyně v podání NDM na ČT art

Ostrava - Záznam skvěle hodnoceného představení Její pastorkyně v podání Národního divadla moravskoslezského nabídne v pondělí večer ČT Art.

Její pastorkyně, dramatický osud z Moravského Slovácka, který je recenzenty přirovnáván k antické tragédii, zná český divák nejčastěji jako v operní verzi Leoše Janáčka. Návraty k činoherní předloze Gabriely Preissové obnažují kořeny české a moravské duše, ve které si vášeň i zbabělost podávají ruce.

Horkokrevný příběh, v němž herecké hvězdy Národního divadla moravskoslezského dostaly několik vysoce hodnocených příležitostí, otevírá dveře k minulosti, kterou pamatují naši předkové a která zároveň nese svůj otisk v krvi každého z nás.

Její pastorkyně - Jenůfa, Laca Klemeň a Števa Buryja
Zdroj: Radovan Šťastný/NDM

„Režisér Martin Františák zdůraznil až antický rozměr této nadčasové venkovské tragédie a se smyslem pro detail vystavěl silné drama, které vyrůstá z potřeby uchovat si čest na úkor i toho nejtěžšího zločinu. K tomu tvůrci zvolili klasickou cestu jemné obraznosti, záměrně oproštěnou od možného balastu postmoderních výkladů a nejrozmanitějších formálních experimentů,“ napsala o hře Pavla Bergmannová pro Divadelní noviny.

„S důrazem na přesnou interpretaci textu svět dávné vesnice, která se ve své krutosti nebezpečně podobá naší současnosti,“ dodává Bergmannová.

Její pastorkyně - Jenůfa a Kostelnička Buryjovka
Zdroj: Radovan Šťastný/NDM

Příběh krásné Jenůfy vymezený láskou, posedlostí, předsudky, pýchou i odpuštěním patří k významným dílům české klasiky. V hlavních rolích zazářili Gabriela Mikulková, Marie Logojdová, Alexandra Gasnárková, Igor Orozovič a vedle nich další herci činohry Národního divadla moravskoslezského. Režie televizního záznamu se ujal Janusz Klimsza.

Její pastorkyně - Laca Klemeň a Kostelnička Buryjovka
Zdroj: Radovan Šťastný/NDM

Představení Její pastorkyně již není v repertoáru činoherní scény NDM – o to cennější proto jeho televizní repríza je. Z nedávného repertoáru NDM pořídilo TS Ostrava také záznam představení podle J. Topola Konec masopustu. I tato inscenace se chystá do vysílání v rámci pondělních pozvánek do divadla na ČT art. 

Záznam představení Její pastorkyně sledujte na ČT art v pondělí 20. ledna ve 20:25 hodin.