Většina poslanců už má svou regionální kancelář

Jižní Morava/Zlínský kraj - Většina jihomoravských a východomoravských poslanců si už stihla zřídit po podzimních volbách svou regionální poslaneckou kancelář. Redaktor České televize dnes zkoušel kontaktovat jednotlivé zástupce, aby si s nimi sjednal schůzku coby občan. Bezprostředně odpověděla třetina z nich. Nejrychlejší reakci získala ČT z kanceláře Anny Putnové, která přímo na stránkách sněmovny vyplnila jako jediná všechny kontaktní údaje.

„Pro styk s občany mám pondělí, nicméně se přizpůsobím a můžeme se domluvit i na jiné dny v týdnu,“ prozradila Anna Putnová (TOP 09), kdy je k zastižení ve své regionální poslanecké kanceláři. Mailový kontakt na poslance je možné sehnat přímo přes stránky Poslanecké sněmovny.

Ne všichni ale mají vyplněnou adresu poslanecké kanceláře nebo její otevírací hodiny. Například brněnští lidovci budou svou kancelář otevírat až v únoru, po domluvě je ale možné sjednat si s nimi schůzku i mimo ni. Své zázemí musí do Brna přestěhovat i Michal Hašek (ČSSD), který dříve kandidoval za Znojmo, kde měl i svou kancelář.

Asistenti některých poslanců přitom reagovali po pár minutách. Nejrychleji to zvládl pomocník Anny Putnové. Telefonický kontakt ale poslanci uvádějí spíše sporadicky. Maximálně se objeví na jejich osobních webových stránkách, které propojí s těmi sněmovními.

Jak často hlasují?

V rámci jihomoravských poslanců žádné hlasování nevynechali Ivo Pojezný (KSČM) a Jiří Petrů (ČSSD). Naopak nejčastěji chyběl hejtman Michal Hašek (ČSSD), který hlasoval jen 131krát, zatímco sněmovní „poctivci“ 197krát.

Z východomoravských poslanců má nejvyšší absenci rovněž sociální demokrat, Petr Kořenek, ten hlasoval jen 130krát. Naopak maximální účast na 197 hlasováních hlásí Jaroslav Holík (Úsvit), Vladimír Koníček (KSČM) a Marie Pěnčíková (KSČM).

Zatímco za některé poslance reaguje sekretariát, například Jiří Mihola (KDU-ČSL) odpověděl na dotaz osobně. Mezi nejvytíženější jihomoravské poslance patří sociální demokrat Roman Sklenák, který je členem tří výborů a jedné komise, a Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM) se shodným skóre. Celkem oba kraje reprezentuje v dolní komoře 35 poslanců.

Poslanci JMK s nejvyšším počtem členství v komisích a výborech

Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM) – Petiční výbor, Výbor pro bezpečnost, Stálá komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu a Stálá delegace do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Roman Sklenák (ČSSD) – Volební výbor, Výbor pro sociální politiku, Organizační výbor a Stálá komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu.

Zdroj: PSP ČR

Vstup Michala Cagaly o poslaneckých kancelářích (zdroj: ČT24)