Chovatelé z kraje registrují své psy jako dárce krve

Ostrava - Veterinární péče o zvířata je stále dokonalejší, veterináři potřebují čím dál častěji krev dárců na transfuze. V posledních letech vznikají databáze psích dárců krve. V Moravskoslezském kraji jich je registrovaných více než pět set.

Například chovatelka Petra Ulrichová-Plisková zapsala do seznamu dárců svého psa barzoje, který se stal pravidelným dárcem. Na odběry může chodit jednou za měsíc. „Když se něco stane, pan doktor zavolá, jestli nemůžeme přijít. Když to jde, dostavíme se do ordinace na odběr,“ vysvětlovala Petra Ulrichová-Plisková.

Bohumínský veterinář Martin Novák uvedl, že veterinární klinika využívá krev v akutních případech, kdy jsou zvířecí pacienti v ohrožení života. Každý veterinář má podle něho vlastní databázi dárců. „S krevními skupinami psů je to ale jednodušší než u lidí, psi mají pouze dvě,“ podotkl.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Při odběru přijde psí dárce o půl litru krve, je to podobné jako u člověka. Odměnou nebo honorářem je například očkování zdarma. Zdravý pes snáší odběr dobře. „Zdá se mi, že asi hodinu po odběru je trochu unavenější, tak mu dopřeji odpočinek, žádné další příznaky nepozoruji,“ uvedla chovatelka.

V Praze se už psí krev stala obchodním artiklem – veterinářům ji za úplatu dodávají specializované firmy.