Opava vyslala emisní komisaře za bezohlednými domkaři

Opava - Město Opava se snaží čelit bezohledným domkařům, kteří znečišťují vzduch špatným topením. Podobně jako ostravské sdružení Čisté nebe vybízí lidi k tomu, aby posílali fotografie černě kouřících komínů rodinných domů, které pak chce zveřejnit také na webu města. Na průzkum s fotoaparátem dnes vyrazili emisní komisaři - studenti Slezského gymnázia v Opavě.

Studenti mají odznak a průkaz emisního komisaře, jsou speciálně vyškolení, o problematiku topení a spalování se zajímají.

Kromě focení budou navštěvovat domkaře ve vytipovaných lokalitách a pokusí se je poučit, jak funguje spalování a jak je škodlivý smog. Připomenou také možnosti, kterých mohou lidé využít, aby své okolí neobtěžovali, především dalšího kola takzvané kotlíkové dotace vyhlášené ministerstvem životního prostředí. Moravskoslezský kraj letos může rozdělit na výměnu starých kotlů za nové šedesát milionů korun.

Vedení magistrátu nechalo instalovat na úřadě dvě schránky, do kterých mohou lidé házet své podněty týkající se způsobu topení v jejich okolí. Fotky mohou posílat také na e-mail emise@opava-city.cz.

V Moravskoslezském kraji funguje od konce minulého roku mobilní aplikace Čistý komín, na kterou lidé poslali už přes dvě stě fotografií kouřících komínů. Autoři projektu ze sdružení Čisté nebe vycházejí z toho, že lidé nebudou chtít, aby si na ně ostatní kvůli jejich nezdravému způsobu topení ukazovali. Podobně jako v Opavě jim jde také o osvětu. Žádné možnosti sankcí samosprávy nemají. Opavské gymnázium s Čistým nebem spolupracuje.

Ostravská zpravodajská redakce natáčela se studenty v terénu. Připravujeme podrobnosti.