Případ „lihového bosse“ Radka Březiny vrátil soud k došetření

Olomouc - Krajský soud v Olomouci měl dnes začít projednávat případ údajného bosse lihové mafie Radka Březiny. Tento zlínský podnikatel je i se svým bratrem Tomášem obžalován z daňových úniků. Státní zástupce je viní, že stát připravili o půl miliardy korun. Policie odhalila tajné sklady nezdaněného lihu například v Olomouci, Valašském Meziříčí či Hrobicích na Zlínsku. Soudce nakonec případ vrátil žalobci k došetření.

Spolu s bratry Březinovými čelí obvinění i Tomáš Pantlík, který Radku Březinovi údajně pomáhal zbavovat se v Olomouci nelegálního lihu, poté co policie sklad objevila. Případ dnes vrátil do přípravného řízení olomoucký soudce Eduard Ondrášek, který si na něj původně vyhradil hned několik dnů.

Proces zkomplikovala nedávná policejní akce Cela, část svědků je totiž nyní ve vazbě. Soudce proto musí nově žádat o jejich eskortní doprovod před soud. Obhájce Radka Březiny upozornil na souběžné trestní stíhání, které se s případem lihových podvodů kryje. Státní zástupce Michal Galát protestoval, že jde pouze o účelové argumenty.

„Objevily se nové podstatné skutečnosti, které nasvědčují tomu, že by trestná činnost mohla být kvalifikována přísněji, a že by se mohlo jednat o mnohem závažnější trestnou činnost, než jak byla podána obžaloba. Je potřeba provést další šetření, nepochybně rozsáhlé, aby se toto potvrdilo, nebo vyvrátilo,“ vysvětlil soudce Ondrášek, proč případ vrátil žalobci.

Mladší bratr Tomáš si zažádal o propuštění a připojil i písemnou záruku. Podle vyšetřovatelů se částečně k činům doznal a spolupracuje. Tomáš Březina čelí obvinění, že v družstvu ve Valašském Meziříčí ukryl přes půl milionu litrů nelegálního lihu. O propuštění si zažádal i starší bratr Radek. Soudce nakonec obě žádosti zamítl kvůli obavám z jejich útěku, Březinovi tak zůstávají i nadále ve vazbě.

Rozhodnutí soudce má ale jen omezenou platnost: státní zástupce Galát podal stížnost k Vrchnímu soudu v Olomouci. Nesouhlasí s navrácením případu až do přípravného řízení. Se zamítnutím stížnosti by se ale oba bratři dostali na svobodu.

Průtahy způsobila nedávná policejní akce Cela, při které na několika místech Moravy zasahovali policisté. Celkem obvinili patnáct osob, sedm z nich už sedí ve vazbě. Jednou z nich je i manželka Radka Březiny Stanislava.

Akce Cela

Minulý týden více než 400 policistů zasahovalo v Praze, na Olomoucku, Přerovsku i Zlínsku v rámci akce s krycím názvem Cela. Například na Olomoucku a Přerovsku muži zákona vtrhli do některých advokátních kanceláří. Jedna z nich patřila Jiřímu Novákovi, který je obhájcem Radka Březiny.

Akce přímo souvisela s podnikatelem Radkem Březinou, který se podle policie pokoušel z vazby uplácet. V posílaných letácích instruoval své spolupracovníky, jak a koho mají korumpovat. Mařil tak policejní vyšetřování. Akce Cela se snažila prokázat jeho snahu korumpovat policisty, státní zástupce i některé svědky obchodu s nelegálním lihem.

"Nabídl policistovi desetimilionový úplatek, ten ho však odmítl a oznámil to nadřízeným. Později Březina také ovlivňoval svědky. Ve vazbě využíval návštěv advokátů, a přes ně zaúkoloval svého rodinného příslušníka, který měl vyškolit svědky, aby vypovídali v Březinův prospěch," popsal praktiky zadrženého podnikatele náměstek Pavel Komár.

Případ údajného šéfa lihové mafie bude projednávat olomoucký soud, protože například přímo v Olomouci našli kriminalisté přes 110 tisíc litrů nezdaněného lihu v areálu bývalé sladovny. V areálu firmy Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku odhalili vyšetřovatelé 200 tisíc litrů lihu, který byl ukrytý v cisternách pod betonovou podlahou. Společnost, která vyrábí směs do ostřikovačů ale tvrdí, že o žádných podzemních skladech nevěděla.

Budova skladu v Hrobích vyrostla ještě v rámci JZD a dochovalo se k ní jen minimum dokumentace. Ačkoliv firma popírá, že by o lihu věděla, soudce přesto poslal do vazby i bývalého šéfa společnosti Radovana Dalajku a jednatele Radka Menšíka.

Areály, v nichž se po celé republice skrývalo dohromady až milion litrů lihu, pronajímala společnost Profi-pronájmy, jejímž současným ředitelem je Tomáš Pantlík. V minulosti v této pozici ale vystupoval Tomáš Březina. Jeho bratra Radka zatkla policie předloni v říjnu v Kostelci u Zlína v jeho rodinném hotelu. Před policií se patnáct hodin skrýval v kotelně pod pilinami.

Líh, který celníci zabavili na Olomoucku, Ostravsku a Zlínsku stále čeká v celních skladech, zda půjde do dražby, nebo bude použit pro státní účely.

Kde našli policisté skryté cisterny?

  • 2 nádrže (o rozměrech 5,4 x 3,7 x 9 metrů a 5,4 x 3,7 x 5 metrů) o celkovém objemu 300 000 litrů
  • zajištěno 200 000 litrů lihu
  • 6 nádrží (o rozměrech 28,2 x 1,9 x 2 metrů) s celkovým objemem přes 600 000 litrů
  • zajištěno přibližně 310 000 litrů lihu
  • 8 nádrží různých rozměrů, tvarů a objemu, které obsahovaly přibližně 500 000 litrů lihu
Dům podnikatele Radka Březiny
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK