Na lyžaře letos Horní Bečva čekala dlouho

Horní Bečva (Vsetínsko) - Horská obec Horní Bečva lemuje Rožnovskou Bečvu, po které získala své jméno. Zatímco běžně tam žije jen 2 500 obyvatel, v sezóně jich přijede i 12 tisíc. Horní Bečva, která leží 12 kilometrů východně od Rožnova pod Radhoštěm, žije z cestovního ruchu. Na katastru obce leží více než pět stovek rekreačních chat. Letošní zimní sezóna ale radost lyžařům, ani vlekařům nedělá.

Ještě přes týden zela Horní Bečva prázdnotou - lidé rušili své rezervace v hotelech a restaurace vaří méně jídel. Prázdné svahy se odrážejí v klesajících tržbách. „Všechna rekreační střediska mají problémy, protože lidé nepřijíždějí. Vrací jim zálohy, tím pádem ubývá kšeftů i pro naše obchody tady ve vesnici. Lidé nemají práci,“ posteskla si prodavačka Blažena Škutová.

„Takovou zimu tady nikdo nepamatuje, už je měsíc v kuse teplo,“ uvedl majitel vleku Zdeněk Maceček. „Jedu na doraz, čekám ještě na únor, že si něco vydělám. Už mě to hodně finančně omezuje,“ připustil Maceček, kterého teplé zimní počasí v Beskydech netěší. Ochlazení se Bečva, stejně jako zbytek republiky, dočkala až koncem tohoto týdne.

Trocha sněhu zůstala v areálu U Sachovy studánky, kam denně vyrazí až 200 lidí z okolí. „Jak jsme to dokázali? Díky klukům, kteří se to tady snaží udržet ručně a frézami,“ prozradil Antonín Tovaryš. Přestože denní teploty se v minulých dnech držely nad nulou, zimní turistická sezóna zůstala spíš na nule.

Tři minuty z Horní Bečvy (zdroj: ČT24)

První písemná zmínka o obci Horní Bečva pochází z roku 1659, kostel se v obci objevil dokonce až v roce 1792. Po druhé světové válce se horská víska potýkala s úbytkem obyvatel, kteří se do obce vrátili až v průběhu 50. let. Od roku 1961 lidé z Horní Bečvy opět odcházeli.

Obec sází především na okolní přírodu. Nedaleko Horní Bečvy leží vodní nádrž i tamní nejvyšší vrchol s odpovídajícím názvem „Vysoká“, který měří přes tisíc metrů. Na periferii obce je možné i v 21. století najít klasické valašské dřevěnice.