Olomoucké muzeum má fragment mumie Ramesse II., unikát v Česku i ve světě

Olomouc – Ačkoli olomoucká historie sáhá přinejmenším do římských dob, městské Vlastivědné muzeum zjistilo, že celé dějiny města nejsou ničím s porovnání s nenápadným kusem textilie z pozůstalosti jednoho ze spolupracovníků instituce. Muzejní badatelé totiž zjistili, že jde o kus textilie z mumie egyptského faraona Ramesse II., který žil ve třináctém století před naším letopočtem. Teď ji ještě prozkoumají experti, kteří by měli potvrdit její stáří.

Jak se fragment textilie z mumie Ramesse II. dostala do olomouckého Vlastivědného muzea, jeho pracovníci netuší. Objevili ho náhodou, když procházeli pozůstalost po dlouholetém muzejním pracovníkovi Václavu Burianovi. Znají však alespoň část historie útržku plátna – od mumie byla oddělena v roce 1886, původně patřila vídeňskému malíři a fotografovi Richardu Buchtovi.

Vzácný fragment si veřejnost bude moci prohlédnout poprvé v březnu. Tehdy má proběhnout výstava věnovaná starověkému Egyptu.

Vlastivědné muzeum tak má ve své sbírce naprostý unikát, nic podobného nemá žádné jiné muzeum v Česku a na světě jsou podobné fragmenty slavné mumie pouze v několika sbírkách. Podle ředitela muzea Břetislava Holáska je hodnota textilie nevyčíslitelná.

Ramesse II. známý též jako Ramesse Veliký patřil k vládcům 19. egyptské dynastie. V době jeho vlády byla egyptská Nová říše na vrcholu moci, Ramess se snažil rozšířit jeho vliv Egypta na úkor Chetitské říše do Sýrie a dále do Asie. Proslul ovšem nejenom jako výbojný panovník, ale také jako jeden z tvůrců mírové smlouvy – zřejmě první v historii. Ukončila egyptsko-chetitskou válku. Ramesse Veliký také bývá spojován s biblickým faraonem, který nechal odejít Izraelské z egyptského zajetí – jde ovšem především o záležitost populární kultury. Pohřben byl v Údolí králů, v 19. století jeho mumii objevil německý egyptolog Emil Brugsch. I po třech tisících let bylo Ramessovo tělo výjimečně dobře zachováno. Dnes je mumie k vidění v Egyptském muzeu v Káhiře.