Křtiny: Duchovní perla Moravy

Křtiny - Patnáct kilometrů severně od Brna leží tzv. Perla Moravy. Santiniho barokně-gotický chrám ve Křtinách je místem, kam míří tisíce věřících. Velkolepé plány slavného architekta zůstaly sice částečně jen na papíře, co ale nedokreslil člověk, doplnila příroda. Městys Křtiny leží v srdci Moravského krasu.

Poutní místo mariánské tradice, to jsou jihomoravské Křtiny v údolí Moravského krasu. Už ve středověku zde stály dva kostely, z nichž jeden ukrýval gotickou sošku Panny Marie Křtinské, za níž proudily zástupy věřících. Křtiny se proslavily především nákladnou barokní přestavbou kostela od Jana Blažeje Santiniho Aichla. Tento architekt tzv. barokní gotiky naplánoval rozsáhlé úpravy symetrického kostela, jeho vize se ale splnila jen částečně. Na úplnou realizaci jeho plánů totiž nebyly peníze.

I po Santiniho smrti došlo k menším úpravám podoby poutního chrámu, který je věřícím otevřený celoročně. Skrývá 33 zvonů, které společně tvoří jednu z největších středoevropských zvonkoher. Rozezní se ale jen dvakrát týdně.

Santiniho chrám dodnes ukrývá řadu tajemství, například teprve v 90. letech objevili pod kostelem kostnici se stovkami středověkých kosterních pozůstatků. Některé lebky byly pomalované ornamenty, jejichž význam zůstává i v 21. století tajemstvím.

Týden v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)

Oslava Boha nebo člověka?

Dnešní Křtiny ale nežijí jen historií. Aktuálně obec žije sporem s biskupstvím. Nejen místní, ale i lidé z širokého okolí, vzpomínají na faráře Tomáše Prnku. Jeho duchovní služba ve Křtinách trvala bezmála 40 let a loni tady taky zemřel. Jenže pamětní desku, kterou místní nechali vyrobit do areálu křtinského chrámu, biskupství odmítlo umístit. „Pamětní deska pro děkana měla být tady. Argument biskupství byl, že deska se do těchto prostor nehodí. Pokud si chtějí lidé vzpomenout, tak mají jít na hřbitov,“ řekl starosta František Novotný (nez.). Deska tak už dva měsíce čeká v kamenictví v Olomučanech, než se místní dohodnou.