Životičtí zastupitelé dostali podmínky za prodej pozemků pod cenou

Nový Jičín - Novojičínský soud potrestal podmínkami třináct bývalých zastupitelů Hladkých Životic v čele s někdejším starostou Jaroslavem Petrželou. Do rozporu se zákonem se dostali kvůli nevýhodnému prodeji obecních pozemků. Jedná se především o prodej parcel v lokalitě Na Stráni z roku 2006. Obec je získala zdarma od Pozemkového fondu jako kompenzaci za stavbu dálnice D1, které muselo ustoupit také několik domů. Zastupitelé tyto pozemky rozprodali za cenu pouhých pět korun za metr čtvereční.

Skutečná cena pozemků byla podle znalců dvě stě padesát až čtyři sta korun. Podle obžaloby tak obžalovaní způsobili škodu téměř devět milionů korun.

Soudce připustil, že zastupitelé jednali ve snaze prospět obyvatelům, stanovení tak nízké ceny za metr ale podle něho dostatečně nezdůvodnili. Soudce také zdůraznil, že bývalý starosta Petržela měl z podhodnocení pozemků i vlastní prospěch. Extrémně levnou stavební parcelu si totiž koupil také on sám i jeho dcera.

Soudce uložil všem obžalovaným stejné, tříleté podmínečné tresty. Liší se délka zkušební doby. Nejdelší, pětiletou zkušební dobu, vyměřil právě bývalému starostovi, kterému také uložil peněžitý trest ve výši čtyři sta tisíc korun. Petrželu a bývalého místostarostu Roberta Chovance totiž soud potrestal i za zpronevěru. Chovanec má kromě podmínečného trestu zaplatit dvě stě tisíc korun.

Petržela, podobně jako většina obžalovaných, se proti rozsudku odvolal. Jinak ho ale nekomentoval. „Počkáme do konečné fáze,“ řekl Petržela. Pouze obžalovaný Karel Krkoška trest přijal. „K soudu se chodí pro rozsudek. A s rozsudkem jsem spokojený, mysím si, že je přiměřený,“ řekl.

Rozsudek nad bývalými zastupiteli kritizuje předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek. „Žádný soud přece nemůže říkat, za kolik obec prodává dobře a za kolik je to už špatně,“ je přesvědčený.

Obec teď řeší, co dál s pozemky, které jsou předmětem sporu. Většinu jich už vysoudila, s některými majiteli se dohodla. „Rozhodně nechceme porušit zákon, takže s tímto problémem pojedeme do Prahy,“ řekla starostka Hladkých Životic Irena Ravčuková. Dodala, že lidé, kteří v lokalitě bydlí, se nemusí bát. Za tržní ceny jim obec pozemky prodat nechce.