Radovan Lipus vypráví o šumné Argentině

Ostrava - Opálení, se kterým se Radovan Lipus vrátil z exotických jihoamerických končin, už Radovanu Lipusovi vybledlo, dojmy zůstaly silné. O tom, jak Lipus s Davidem Vávrou a štábem České televize hledali více než měsíc stopy českých architektů v Argentině, vyprávěl a ukazoval na fotografiích v ostravském klubu Fiducia.

Lipus a jeho tým sbíral v Argentině materiál pro další díly cyklu Šumné stopy, který navazuje na šedesát šest dílů úspěšných Šumných měst. „Dojmů je celá řada, je to ohromení, fascinace tou zemí, krajinou, měřítky, rozměry řek, stromů, luk, stád dobytka,“ líčil autor a režisér cyklu. Argentinu vybral proto, že tam dříve Češi, Moravané a Slezané často odcházeli za prací.

Mezi českými tvůrci, jejichž stopy v Argentivně hledal, jsou například Juan Kraus, Francisco Ctibor, Carlos Navrátil nebo Estanislao Kocourek. Autoři projeli zemi od atlantickéo pobřeží přes Buenos Aires až k indiánským vesnicím poblíž ohromných vodopádů Iguazú.

Rozhovor s Radovanem Lipusem:

Cyklus Šumné stopy volně navazuje na sérii Šumná města. Autoři Radovan Lipus a David Vávra, který je průvodcem pořadu, hledají zapomenuté stopy českých architektů a tvůrců ve světě. Prozkoumali už Bosnu a Hercegovinu, Japonsko, Izrael, Slovinsko, Bulharsko a v závěru minulého roku také Argentinu. Letos vyrazí do Brazílie.

Radovan Lipus

Radovan Lipus se narodil v roce 1966 v Třinci. V roce 1991 absolvoval na pražské DAMU, kde studoval režii a dramaturgii. Působil jako režisér v Činoherním klubu, Národním divadle Moravskoslezském, hostoval mimo jiné v Českém Těšíně, Komorní scéně Aréna, brněnském Národním divadle, v divadle ABC a na dalších scénách. Kromě divadla miluje architekturu, literaturu a kavárny. Říká si kavárenský povaleč. Píše básně, prózu, eseje, učí. Před několika lety se s ženou a třemi dětmi odstěhoval z Ostravy do Prahy.

Radovan Lipus a David Vávra při natáčení Šumných stop ve Slovinsku
Zdroj: ČT24/ČT