V Otevřené zahradě vystavují obrazy vodní hladiny

Brno - Brněnské ekologické centrum Otevřená zahrada zpřístupnilo vlastní galerii. Ve výstavních prostorách chtějí kurátoři představovat především autory, jejichž dílo je spjaté s přírodou. Jako jednoho z prvních oslovili brněnského malíře a ilustrátora Jana Spěváčka. Výstava s výstižným názvem ZAVOdNĚNO bude v galerii k vidění do dubna.

Voda v dynamickém pohybu i jako symbol klidu. Pro brněnského malíře a ilustrátora Jana Spěváčka je vodní živel už víc než dvacet let zdrojem inspirace. „Vodu jsem začal oživovat určitým figurálním prvkem: to jsou žabky, vážky a několik dalších vodních živočichů. Je tam i určitý odkaz k východní kaligrafii a k amerického drippingu, což je takové rozlévání barev,“ popsal svá plátna malíř a ilustrátor Jan Spěváček.

Výstava obrazů Jana Spěváčka ZAVOdNĚNO je k vidění v budově pasivního domu v Otevřené zahradě, Údolní 33, Brno. Otevřena je od pondělí do pátku vždy od 9. do 18. hodin.

Spěváček začínal jako malíř krajinomalbou, záhy ho ale podle jeho slov přestala realistická tvorba bavit. Z plenéru proto zamířil do ateliéru a teď už se při práci spoléhá jen na vlastní fantazii. „Jestli vodu časem vyměním za jiný živel, nevím. Zatím mám dost inspirace, voda mě baví a stále objevuju nové přístupy, jak se s ní vypořádat, je to hodně široké téma,“ vysvětlil malíř.

Hovoří malíř a ilustrátor Jan Spěváček (zdroj: ČT24)

Jan Spěváček je jedním z prvních umělců, který dostal příležitost vystavovat v nové brněnské galerii Otevřená zahrada. „Galerie sídlí v ekologické Otevřené zahradě. Proto témata, která zde chceme ukazovat, jsou spojením ochrany přírody a životního prostředí s uměním. Proto jsme také oslovili Dům umění, aby nám pomohl s kurátorským vedením,“ uvedl ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Do budoucna už je pro prostory ekocentra naplánovaná výstava krajinomaleb Pavly Matysky a Bohuslavy Olešové nebo fotek Martina Vybírala. 

Jan Spěváček

Narodil se v roce 1973 v Teplicích, od roku 1994 žije a pracuje v Brně, kde vystudoval Fakultu výtvarného umění. Studium absolvoval v ateliéru figurální malby u akademického malíře Jiřího Načeradského. Zúčastnil se desítek výstav, samostatně vystavoval v galeriích po celé republice.