Poláci zahltili poštu v Českém Těšíně. Je rychlejší a levnější, říkají

Český Těšín - Pobočka České pošty v Českém Těšíně řeší enormní nárůst zákazníků z Polska. Především polští obchodníci, kteří posílají do Česka různé zboží, stále častěji využívají českou poštu, protože je podstatně rychlejší než polská a její služby jsou navíc asi o polovinu levnější.

Obyvatelé Českého Těšína si začali stěžovat, že kvůli návalu Poláků čekají na vyřízení svých záležitostí půl hodiny i déle. Radnice požádala Českou poštu o řešení situace. Ta nyní přijala další úřednici a zřídila novou přepážku, která by měla část enormního zájmu sousedů pojmout. Je určena pro zákazníky, kteří posílají pět a více balíku najednou.

Z Polska do Česka trvá doručení zásilky až sedm dnů, lhůty v Česku jsou den až dva. „Zásilky z Čech do Polska putují opravdu velmi dlouho, i když jsme v Evropské unii. Tady to jde nesrovnatelně rychleji,“ potvrdil podnikatel Tomasz Nawracala, který také využívá poštu v Českém Těšíně. Bydlí v polské části města a spolupracuje s firmou z Uherského Hradiště, která mu dvakrát týdně posílá balíky. Než by na ně čekal doma, nechá si je posílat na českou stranu a chodí si pro ně.

Vyplatí se to i naopak. Zvláště internetoví obchodníci, kteří prodávají na českém trhu, využívají k odesílání desítek i stovek balíků českého doručovatele. Někteří dojíždějí až z Krakova nebo Varšavy. Vedoucí hlavní pošty v Českém Těšíně Šárka Byrtusová se tomu ani moc nediví. „V Polsku je mnoho věcí levnějších než u nás, lidé chtějí polské výrobky,“ vysvětluje vedoucí. Potvrdila, že hlavní pošta rozesílá za týden balíky od desítek Poláků. Zvýšený příliv zákazníků zatím řeší speciální přepážkou u bočního vchodu. Úřednice tam odbavuje lidi, kteří posílají více než pět balíků.

Situace na hlavní poště se od té doby zklidnila. „Obrátil jsme se na poštu s žádostí o řešení. Ani jsme nečekali, že to půjde tak rychle,“ chválil přístup vedení pošty místostarosta Českého Těšína Petr Procházka.