Zámecký skleník v Lednici se po zimní pauze znovu otevřel pro návštěvníky

Lednice (Břeclavsko) – Po lednové přestávce správci lednického zámku znovu zpřístupnili skleník. Návštěvníci se dovnitř mohou podívat každý víkend, od dubna bude kromě pondělí přístupný denně. Svoje brány návštěvníkům od února otevírají i další památky po celé zemi – například hrad Karlštejn.

Skleník se subtropickými a tropickými rostlinami je jediným prostorem, který je v zimě v areálu lednickéko zámku přístupný. „V lednu zde pravidelně provádíme velké úpravy, abychom mohli 1. února otevřít. Park je sice posmutnělý a nenabízí mnoho příležitostí ke kochání se přírodou, ale v této tropické oáze se mohou návštěvníci ohřát a poučit,“ popsala kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Kastelánka se nebrání ani prohlídkám zámku, návštěvníci o ně ale v zimě nemají příliš zájem. „Proto provázíme jen větší skupinky, které se objednají,“ dodala Holásková.

Kastelánka lednického zámku Ivana Holásková o otevřeném skleníku (zdroj: ČT24)

Zámecký skleník

Zámecký skleník byl postaven na části plochy bývalé dřevěné oranžerie, založené už v roce 1717. V roce 1842 zrušil kníže Alois II. Josef tuto stavbu a dal pokyn svému architektu Jiřímu Wingelmüllerovi, aby zahájil novou, ve své době moderní, provedenou mimo klasické stavební materiály v oceli, litině a skle. Na tomto díle se patrně podílel anglický konstruktér P. H. Desvignes.

Stavba si vyžádala téměř 160 tisíc zlatých. Samonosná konstrukce skleníku je jištěna při zatížení, železolitinové sloupy jsou opatřeny ozdobnými litinovými obaly. Skleník má délku 92 m a 13 m šířku, vysoký je 7,5 m.

Otevírací doba:

  • Únor, březen, listopad a prosinec pouze soboty a neděle od 9 do 16 hodin.
  • Duben a říjen denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin.
  • Květen až září, denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Vstupné:

  • Dospělí 60,- Kč
  • Děti, studenti, senioři 40,- Kč

(zdroj: Zámek Lednice)

Přilákat turisty v zimě se snaží také Mikulov. Zájemci se mohou zúčastnit procházky po historickém centru - se svařeným vínem v ruce. Za sto korun turisty čeká komentovaný okruh, který vede od náměstí přes zámecký park a sklepení až po židovskou čtvrť, v ceně je i šálek horkého nápoje. Přikoupit lze i vstup do dietrichsteinské hrobky nebo na židovský hřbitov.