Berdych nezaváhal, Štěpánek zklamal a stav je vyrovnaný

Ostrava - Nešťastně vykročili čeští tenisté na cestu za daviscupovým hattrickem. Dvojka domácího týmu Radek Štěpánek v úvodní dvouhře duelu 1. kola s Nizozemskem nestačil na Robina Haaseho, když mu podlehl v pěti setech. O vyrovnání stavu zápasu na 1:1 se ale po suverénním výkonu proti nizozemské dvojce Igoru Sijslingovi postaral Tomáš Berdych, který zvítězil 6:3, 6:3 a 6:0. Přímý přenos čtyřhry zápasu Česko - Nizozemsko sledujte v sobotu od 14:00 na ČT sport a našem webu.

Důležitá pro vývoj utkání bude sobotní čtyřhra. Kapitán Jaroslav Navrátil při losu nahlásil Lukáše Rosola a Jiřího Veselého, ale hrát by měli jako obvykle Berdych a Štěpánek, kteří mají v Davisově poháru bilanci 14 výher a jediné porážky.

I Nizozemci nejspíše udělají do čtyřhry změnu. Zatím mají nominovaný pár Thiemo de Bakker, Jean-Julien Rojer, ale kapitán Jan Siemerink může vybrat třeba Haase se Sijslingem, kteří loni došli do finále čtyřhry na Australian Open. Variantou je i Haase s dvaadvacátým deblistou světa Rojerem. Spolu nastupovali v Davis Cupu loni i předloni a porazili Švýcary Rogera Federera se Stanislasem Wawrinkou. 

Berdych Sijslingovi nedal nejmenší šanci

Semifinalista Australian Open Tomáš Berdych proti 62. hráči žebříčku na kurtu dominoval. Tvrdými údery od základní čáry od začátku zatlačil svého soupeře do defenzivy a Sijsling se zejména při servisu českého tenisty vůbec nedokázal prosadit. Netrvalo dlouho a Berdych získal první brejk a nakonec bez potíží získal první sadu.

Tomáš Berdych: „Měli jsme jasný cíl, jak by měl zápas vypadat a co jsme si stanovili, to jsem plnil skoro na sto procent. Dobře sevírovat, věděl jsem, že slabší by mohl být jeho jednoručný bekhend. Byl jsem dneska dobrý na nohách. To mi pomohlo hrát rychle balony po odskoku a on pak neměl čas.“

A ve stejném duchu se odvíjel i set druhý. Berdychův výkon byl stabilní, bez výpadků a naprosto spolehlivý. Občas zařadila česká jednička i úder k potěše diváků a bez větších obtíží získala také druhý set. A podle stejného scénáře se odvíjel i set třetí. Berdych opět rychle získal brejk a zápas dovedl k pohodlnému vítězství, když ve třetí sadě zvítězil 6:0.

 „Jsem strašně rád, že utkání probíhalo, jak probíhalo. Jsem rád, že veškerá únava je zahnaná a na kurtu jsem se cítil jakžtakž dobře a výkon i tak vypadal,“ řekl Berdych České televizi. „Tomáš výborně podával, hrál agresivně a ukázala se jeho třída. Sijsling byl úplně bez šance,“ ocenil kapitán Navrátil. 

Štěpánek v pěti setech na Haase nestačil

Padesátý hráč světa Štěpánek prohrál v Davisově poháru svůj pátý pětisetový zápas dvouhry ze šesti. Pětatřicetiletý tenista udělal během tří hodin a 39 minut téměř šedesát nevynucených chyb. Především využil pouze tři z 18 brejkbolů, které v utkání s Haasem měl, z toho pět ve ztracených setech. Nizozemec vzal Štěpánkovi podání celkem šestkrát z jedenácti brejkbolů. 

První set rychle ubíhal, oba hráči si přesvědčivě hlídali svá podání. Především Nizozemec byl při svém servisu takřka bezchybný. První brejkbol byl k vidění až v šesté hře, Haase však šance nevyužil a brzy litoval. O chvíli později si se stejnou výhodou poradil Štěpánek lépe a Haase zcela vypadl z role. Ve druhé polovině setu se přestalo nizozemské jedničce dařit na servisu, ztratil ještě jednu hru při svém podání a první set ztratil poměrem 3:6.

Radek Štěpánek: „Využít tři z osmnácti je strašidelné číslo, to dnes asi rozhodlo. Některé brejkboly jsem mohl zahrát agresivněji, to se pak skládá jedno k druhému. Ale pamatuju si i zápas na turnaji v Basileji, kde jsem z šestnácti brejkbolů nevyužil ani jeden, a přesto dokázal vyhrát.“

Robin Haase: „Na brejkboly jsem dobře podával. Radek jich měl opravdu hodně, ale možná jsem měl více štěstí, protože to bylo vyrovnané.“ 

V začátku druhé sady se Haase očividně ještě oklepával z nepovedeného závěru prvního setu, Nizozemec se však dokázal vrátit do utkání, aniž by ztratil své podání. Klíčový okamžik přišel v deváté hře. Do té doby suverénně servírující Štěpánek chyboval a Haase, kterého hnali hlasití nizozemští fanoušci, šel podávat na vítězství v setu, což se mu také vzápětí podařilo.

A „herní deka“ tentokrát padla na Štěpánka. Česká dvojka často chybovala, míčky ze Štěpánkovy rakety létaly ven z kurtu, a domácí hráč tak hned zkraje třetí sady ztratil hru při svém podání. Jenže Štěpánek ukázal velkou mentální sílu a svůj servis dokázal získat zpět hned v následujícím gamu. Za stavu 4:3 prohospodařil Štěpánek tři brejkboly, za stavu 6:5 nevyužil český hráč dokonce tři setboly, a rozhodnutí tak přinesl tie-break. V něm si Štěpánek opět vypracoval tři setboly, tentokrát však nezaváhal a zkrácenou hru ovládl 7:4.

Čtvrtá sada opět začala ztrátou Štěpánkova podání, zvrat v režii českého tenisty ale tentokrát nepřišel. Naopak výkon Štěpánka šel ve čtvrtém setu rapidně dolů, jen tu a tam se mu podařilo uzmout soupeři nějaký ten fifteen a nakonec jistěji hrajícímu soupeři podlehl 2:6.

A ztracenou energii a jistotu se Radku Štěpánkovi nepodařilo nalézt ani v rozhodujícím pátém setu. Jistě hrající Robin Haase českému tenistovi hned dvakrát sebral podání, sebevědomě si došel pro první holandský bod a potvrdil roli jedničky svého týmu. Pro Haaseho to byla první výhra v kalendářním roce 2014.

ČR - Nizozemsko 1:1 po úvodním dnu

Štěpánek - Haase 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 2:6, 1:6

Berdych - Sijsling 6:3, 6:3, 6:0