Litvínov odpadl v Třinci ve třetí třetině a venku poosmé v řadě prohrál

Třinec - Čtyřmi góly v poslední části zlomili hokejisté Třince duel 46. kola extraligy s Litvínovem a po vítězství 6:2 zaznamenali osmou domácí výhru v řadě. Zápas byl dlouho na vážkách, po slepených gólech Lukáše Galvase a Martina Růžičky ze 46. minuty však Severočeši odpadli a venku poosmé za sebou prohráli.

Třinec v minulých dvou utkáních proti Litvínovu ani jednou neskóroval, ale tentokrát rozjetí Oceláři našli klíč k brance Vervy bryskně. Soupeř je už ve třetí minutě vybídl trestuhodným propadnutím ve středním pásmu: Martin Růžička z levého křídla zakončil brejk ranou do tyčky, ale dojíždějící Roth z druhé vlny bekhendem už mířil přesně. Slezané dali Severočechům gól po 124 minutách. Domácí aktivita se však s vedoucím gólem rozpadla, jako by je hubený náskok uspal.

Litvínov si tak mohl chystat půdu pro gólovou odpověď. Přišla poté, co Hanzl v úvodu druhé části spálil vyloženou šanci, ale Černý hned vzápětí v přesilovce nabil křížným pasem Hüblovi a ten se z voleje trefil pod břevno. Třinec zase přidal. Polanskému vzal radost výborný Francouz, ale vedení zpátky na domácí stranu strhl už po třech minutách Nosek, který napodobil Hübla a na jeho bombu do horní partie branky už Francouz neměl. Domácí však proti zodpovědně hrající Vervě neměli chvíli klidu.

Hostující brejky hrozily nebezpečím a nakonec přinesly i srovnání, když ve 37. minutě Lukeš po úniku v oslabení zavěsil zápěstím. Domácí pak popřeli hokejové přísloví o tom, že kdo promarní přesilovku pět na tři, v zápase nevyhrává. Francouz v ní dvakrát skvěle vychytal Martina Růžičku s Polanským, a kdyby Černý po návratu z trestné lavice proměnil sólový nájezd na Hrubce, mohli mít hosté zaděláno na vítězství.

Tak se k nim přiklonila ještě i smůla: Galvasovu střelu si ve 46. minutě srazil tělem do vlastní brány Kousalík a potřetí už Litvínov ztrátu nesmazal. Hned o 35 sekund později zasunul puk za Francouze ještě Martin Růžička a rozhodl o osmé domácí výhře v řadě. Tu pak Růžička navýšil ještě svým druhým gólem, který dal v další přesilovce pět na tři. Poslední slovo měl Orsava.

Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Litvínov (zdroj: ČT24)

HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 6:2 (1:0, 1:2, 4:0)

Branky a nahrávky: 3. Roth (Martin Růžička, Linhart), 28. D. Nosek (D. Květoň, Rákos), 46. Galvas (Rufer), 46. Martin Růžička (Polanský, Adamský), 54. Martin Růžička (Polák, Roth), 58. Orsava (Bonk) - 25. Hübl (J. Černý, Lukeš), 37. Lukeš (Hübl). Rozhodčí: Lacina, Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5, navíc Pavlík (Litvínov) 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3670.

Třinec: Hrubec - Roth, Linhart, Foltýn, Galvas, D. Nosek, Zíb, Krejčí - Martin Růžička, Polanský, Adamský - Orsava, Bonk, Polák - D. Květoň, Rákos, Rufer - Hrňa, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Litvínov: Francouz - Gula, Kousalík, Pavlík, Šlégr, Stříteský, Chaloupka - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček - J. Černý, Piroš, Skuhravý - Majdan, Jurčík, Gerhát. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Václav Varaďa (Třinec): „Docela vyrovnané utkání. Hrálo se trošku opatrněji, těch šancí nebylo moc, ale za vyrovnaného stavu jsme byli schopni dát šťastnější gól po teči od hostujícího obránce. Tím jsme to zlomili na naší stranu, protože Litvínov byl hodně houževnatý.“

Miloslav Hořava (Litvínov): „Snažili jsme se být vyrovnaným soupeřem a to se nám dvě třetiny dařilo. I výsledek tomu odpovídal. Doufali jsme, že kvalitní defenzivou bychom na nějaký bod mohli dosáhnout, ale třetí třetinu jsme nezvládli. Dopustili jsme se chyb, které soupeř potrestal. Domácí zaslouženě vyhráli.“