Psychiatr: Za vraždou novorozenců nemůže být laktační psychóza

Brno/Vlasatice - Druhým dnem pokračoval soudní proces s ženou z Vlasatic, která podle obžaloby zavraždila své tři novorozené děti. Policie našla loni v létě ostatky tří těl ukryté ve sklepě rodinného domu na Brněnsku. Jedinou obviněnou byla jejich matka, která své těhotenství údajně skrývala i před manželem. Na případ upozornil její gynekolog. Právě soudní znalci z oboru lékařství dnes vypovídali před Krajským soudem v Brně.

Soudní znalec z oboru lékařství připomenul, že ženu mohla k činu vést laktační psychóza, která se ale objevuje až několik dní po porodu, a nikoliv bezprostředně po něm. Tento argument vyvrátil psychiatr, který před soudem uvedl, že u ženy nenašel žádné duševní poruchy a laktační psychózy by si její okolí muselo všimnout.

Psycholožka charakterizovala obžalovanou jako nezodpovědnou ženu, která při rozhodování nedomýšlí důsledky svého jednání. Označila ji přímo za „nezralou“. Soudce se nakonec rozhodl předvolat ještě další rodinné svědky a proces odročil na 4. a 5. března.

"Řekla mi, že po porodu nezjišťovala, zda jsou děti mrtvé, nebo živé. Poté už na ně ani nemyslela. Vzpomněla si jen v okamžiku, když šla do sklepa," uvedla před soudem soudní znalkyně Blanka Zapletalová.

O případu hovoří gynekolog Aleš Roztočil (zdroj: ČT24)

Včera před soudem vypovídal i manžel obžalované, který podle svých slov o činu své ženy nevěděl. „Všechno vím jen od policie, nevěděl jsem o tom. Měli jsme se rádi, ale postupně se vztah začal bořit a citově zhoršovat,“ pronesl. Jejich dvě děti školního věku jsou nyní v péči otce a prarodičů.

Obžalovaná 31letá žena, které hrozí až doživotní trest, se při policejním výslechu k činu doznala, později ale v písemném prohlášení vše popřela s tím, že vyšetřovatelům pouze přikyvovala. „Má klientka tvrdí, že věci, které se měly údajně stát, si nepamatuje, nevzpomíná si na ně,“ potvrdil před časem obhájce Miloš Hoff.

Obžalovaná žena včera vypovídat odmítla, pouze s pláčem uvedla, že nesouhlasí s tím, co je uvedeno v obžalobě. Podle svých slov nikdy neměla v úmyslu zapříčinit smrt svých dětí. Vyšetřovatelé ve sklepě nalezli ostatky novorozence z května loňského roku a také dvojčata, která zemřela už v roce 2012. Podle spisu je matka po porodu zadusila.

Policisté dům prohledali na podnět gynekologa, ke kterému žena v těhotenství docházela. Přestože bylo dítě zdravé, žena mu později tvrdila, že dítě zemřelo v nemocnici. Lékař si proto chtěl informaci ověřit. O porodu ale nikdo z personálu nevěděl, muž proto upozornil policii. Ani sousedé si těhotenství ženy nevšimli.

Motivem hrůzného činu měly být údajně finanční problémy. Rodina se kvůli stavbě domu zadlužila, statisícové dluhy vedly až k insovenčnímu řízení. Soud nakonec vyhlásil úpadek, a povolil tak oddlužení manželů. Žena se ale údajně obávala, že rodina už nemá dostatek finančních prostředků na výchovu dalších dětí.