V ordinacích chybí očkovací látky proti žluté zimnici a tyfu

Brno – V České republice chybí vakcína proti žluté zimnici. Právě toto očkování by měli mít turisté, kteří chtějí vycestovat do exotických zemí v Africe a Jižní Americe. Do brněnské pobočky Zdravotního ústavu denně volají lidé, kteří potřebují naočkovat. Lékaři musí zájemce odmítat. Stejně tak ty, kteří chtějí naočkovat proti břišnímu tyfu, jehož vakcína chybí už druhým rokem.

„Nemáme očkovací látku ani proti břišnímu tyfu, ani proti žluté zimnici. U tyfu situace trvá prakticky už druhý rok. Sem tam nějaká dodávka došla, ale zdaleka toho nebylo tolik, aby to dostačovalo. Zejména od jarních měsíců je situace téměř kritická,“ potvrdila vedoucí Oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu Anna Přívorová. Očkovací látky proti žluté zimnici chybí nejméně od začátku letošního roku.

Do kterých států je povinnost nechat se naočkovat proti žluté zimnici?

Benin, Burkina Faso, Centrální africká republika, Francouzská Guyana, Gabon, Ghana, Kamerun, Kongo, Zair, Libérie, Mali, Niger, Rvanda, Senegal a Togo. Do dalších 26 zemí je očkování uváděno jako doporučené.

Očkování proti břišnímu tyfu není povinné, doporučuje se ale při cestách do 127 zemí světa.

Zdroj: Centrum cestovní medicíny

Chybějící vakcína dělá vrásky například Kláře Andrlové z Brna, která má začátkem března nastoupit jako letuška pro aerolinku ze Spojených arabských emirátů. Pracovat bude po celém světě, kvůli rizikovým oblastem proto očkování potřebuje. „Odlétám 7. března a očkování musím mít čtrnáct dnů před odletem. Pokud nebude vakcína během února, nevím, co budu dělat,“ postěžovala si Andrlová.

Lidí, kteří jako Klára Andrlová očkování potřebují kvůli práci nebo prostě proto, že už mají zaplacenou dovolenou, jsou jen na jihu Moravy minimálně desítky. „Denně máme několik dotazů na očkování. Teď je období, kdy lidé chtějí cestovat za teplem. Bohužel většina zemí, které vyžadují očkování proti žluté zimnici, jsou státy, které chceme navštívit v našem zimním období,“ řekla Přívorová. Lidem, kteří na vakcínu čekají, vzkazuje: „Podle slibu by měla očkovací látka dorazit v první polovině února.“

Hovoří Anna Přívorová ze Zdravotního ústavu (zdroj: ČT24)

Výroba vakcíny trvá měsíce

Problém je, že výrobce není schopen aktuálně reagovat na zvýšení poptávky ve světě. Výroba vakcíny je totiž zdlouhavá. „Může se stát, že poptávka nárazově převýší očekávanou nabídku, a vzhledem k dlouhému výrobnímu cyklu biologických produktů, což je 6 až 12 měsíců, může nastat přechodný problém nedostatečného zásobování,“ zdůraznila mluvčí společnosti, která vakcínu do Česka dodává, Dana Pavlousková. V minulém roce firma dodala na český trh více než 8 500 vakcín proti žluté zimnici.

Žlutá zimnice je nebezpečné virové krvácivé horečnaté onemocnění, které způsobuje rozsáhlé epidemie a četná úmrtí zejména v oblastech Afriky a Jižní Ameriky. Jméno nemoci je odvozeno podle žloutenkového symptomu, který se objevuje u části nemocných. Chorobu přenáší moskyti.

Prvotními příznaky onemocnění je vysoká horečka, velká únava, bolesti hlavy, zad i kloubů, nechutenství a zvracení. Pacient je rudý, má zarudlé spojivky, překrvené sliznice úst, zvětšená játra. Úmrtnost je vysoká u dětí a starších osob, příčinou smrti nemocných bývá selhání funkcí jater či ledvin. Jedinou ochranou proti žluté zimnici je očkování.

Zdroj: Očkovací centrum

Mapa výskytu žluté zimnice
Zdroj: ČT Brno/www.centrumcestovnimediciny.cz

Kritická je situace u vakcíny proti břišnímu tyfu. Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustkové jsou v Česku sice registrované dvě vakcíny, jedna se ale od roku 2012 nedováží a u druhé bylo v roce 2013 několik přerušení. Kdy dodá nyní jediný výrobce vakcíny další očkovací látky, zatím není jasné. U této vakcíny je výrobní cyklus ještě delší, dávka se vyrábí 18 až 24 měsíců. „Pokud se nějaká menší dodávka během tohoto výpadku objevila, vyočkovali jsme ji za dva až tři dny,“ uzavřela Přívorová.

Bříšní tyfus je život ohrožující infekční onemocnění vyskytující se především v rozvojových zemích, včetně turistických oblastí v Asii, Střední a Jižní Americe a Africe. Původcem nemoci je bakterie přežívající ve střevním traktu člověka.

Nemocní lidé mohou nakazit své okolí například rukama nebo dalšími předměty, kterých se kontaminované ruce dotýkaly. Do střev se bakterie dostává s jídlem či vodou. Pro prevenci břišního tyfu platí základní pravidla: bezpečné jsou pouze tepelně zpracované potraviny, vlastnoručně oloupané ovoce a balená (ideálně sycená) voda.

Zdroj: Očkovací centrum

Mapa výskytu břišního tyfu
Zdroj: ČT Brno/www.centrumcestovnimediciny.cz