Soud už posedmé řešil vraždu podnikatele z 90. let

Brno - Nekonečný soudní spor, tak by se dal popsat případ Jiřího Večeře, který si podle obžaloby objednal v 90. letech vraždu podnikatele, jenž obchodoval s lehkými topnými oleji (LTO). Původně spis obsahoval trojici obžalovaných, dva z nich ale soudce zprostil viny pro nedostatek důkazů. Zůstal tedy jen Jiří Večeř, který se narozdíl od ostatních ke svému podílu na vraždě přiznal. Svoji výpověď ale později odvolal.

Jiří Večeř už budovu brněnského krajského soudu dobře zná, dnes do ní vkročil posedmé. Podle obžaloby si totiž v roce 1995 objednal vraždu podnikatele Marka Lehkého, kterého roztrhala výbušnina ukrytá pod jeho autem. Původní trojici obžalovaných: Jiřího Večeře, Milana Šišmu i Jana Marcinka, který měl nálož pod vůz umístit, soud opakovaně osvobodil pro nedostatek důkazů, Vrchní soud v Olomouci ale pokaždé případ vrátil zpátky.

„Vrchní soud v Olomouci si neustále vynucuje, aby soud prvního stupně rozhodl podle jejich názoru,“ uvedl v minulosti obhájce Jiří Machourek. Nakonec vrchní soud osvobozující verdikt potvrdil u dvou z trojice obžalovaných. Jiří Večeř se totiž narozdíl od ostatních v roce 1999 ke svému podílu viny přiznal. Vyslýchán byl celkem devětkrát, později svou výpověď ale popřel.

Co dnes řekl Jiří Večeř před soudem?

"Nic o vraždě Marka Lehkého nevím. Marek byl můj kamarád, byl to přítel. Mně osobně peníze nedlužil, urgoval jsem u něj peníze pro Šišmu. O smrti Lehkého jsem se dozvěděl po telefonu, zavolal mi to jeden známý. Všechno, co jsem v přípravném řízení o vraždě řekl, není pravda.

V roce 1995 jsem odešel do ciziny, kvůli tomu, že se začal odhalovat obchod s LTO, ne kvůli vraždě. Dva roky na to mi prošel pas, sehnal jsem si falešný, pak mě ale chytla rakouská policie a na hranicích předala české. Dva policisté mi krátce na to nabídli, že když budu spolupracovat, tak mi zařídí pas. Ten mi během pár dnů zařídili a předali mi ho. Pak jsem byl znovu v zahraničí a dál jsem se s policisty setkával. Ti mi vyhrožovali, že buď budu spolupracovat, nebo dostanu doživotí."

Jiří Večeř (vpravo)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jeden z krajských soudců Večeře v minulosti odsoudil k jednadvacetiletům vězení, toto rozhodnutí ale později zrušil Ústavní soud kvůli procesní chybě. Právě čekání na závěr Ústavního soudu proces protáhlo až do letošního roku. Verdikt kvůli objednané vraždě by měl padnout do konce února. Jestli bude po dvaceti letech soudních sporů poslední, záleží na tom, zda se některá ze stran odvolá.

O čem soud rozhoduje už dvacet let?

Zlínský podnikatel Marel Lehký zemřel 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku. Jeho auto explodovalo kvůli nastražené výbušnině. Muž totiž obchodoval s lehkými topnými oleji. Sám měl údajně vystupovat v pozici tzv. bílého koně. Odmítal se však s Milanem Šišmou rozdělit o peníze, ačkoliv mu dlužil asi čtyřicet milionů korun. Podle původní obžaloby se Šišma pravděpodobně rozhodl, že svého „koně“ odstraní. Pomáhat mu měl Jiří Večeř, který v roli prostředníka oslovil Jana Marcinka. Nájemnou vraždu si u něj objednal za půl milionu korun.

Večeř i dříve obviněný Šišma byli společně před třinácti lety odsouzeni k mnohaletému trestu kvůli vraždě jiného podnikatele, rovněž v souvislosti s lehkými topnými oleji. Večeř si v minulosti odpykal dvanáctiletý trest.

Kauza lehké topné oleje (LTO)

Případy podvodů s LTO se odehrávaly v České republice v 90. letech. Podstatou aféry byly daňové podvody. Česká republika přijala zákony, které umožnily zdaňovat zboží podle jeho názvu. Stejné suroviny se tak mohly zdaňovat různě - jako lehký topný olej nebo motorová nafta. Rozdíl ve zdanění byl přitom 12 korun/litr.

Při pátrání policie odhalila provázanost firem obchodujících s LTO s tehdejšími politiky a jejich rodinami. Například v roce 1993 si někteří podnikatelé objednali vraždu novináře, který o podvodech s LTO informoval. K vraždě nakonec nedošlo. V roce 1995 postupně zemřeli tři podnikatelé v Praze, Zlíně a na Kroměřížsku. Všichni obchodovali s LTO. Jedním z nich byl i Marek Lehký.

Vstup Elišky Čermákové k soudnímu procesu (zdroj: ČT24)