Jedna z největších tuzemských svíčkáren byla v Moravském Žižkově

Moravský Žižkov - Jedna z nejmladších obcí Břeclavska leží v údolí na pravém břehu Prušáneckého potoka. Se čtrnácti stovkami obyvatel patří k těm lidnatějším, donedávna zde fungovala i jedna z největších svíčkáren v republice, dnes už ale s voskem pracuje jen zlomek místních.

„Opakovaně k nám přichází lidé, kteří si koupili nějaké polské svíčky, a ty jim shořely třeba s celým kalíškem. Jenže za tu cenu, za kterou se dá ta svíčka koupit, my nekoupíme ani materiál,“ vypočítal majitel svíčkárny Karel Krejčí, jehož firma v minulosti dodávala svíčky pro švédského nábytkářského giganta.

„Nejúspěšnější rok byl 2009, kdy jsme denně dodávali do IKEI jeden kamion svíček,“ zavzpomínal Krejčí. „Jenže v roce 2010 byl nedostatek parafínu, byl drahý a už jsme se i my stali pro IKEU drazí. V nejúspěšnějším období tvořila IKEA až 75 procent našeho objemu výroby,“ připomenul vydařenější éru Krejčí. Dnes z 50 zaměstnanců zůstalo 16 a svíčkárna funguje jen na třetinový provoz. Kvalitní kilová svíčka přitom dokáže hořet i sto hodin.

Tři minuty z Moravského Žižkova (zdroj: ČT24)

Obec Moravský Žižkov se osamostatnila až na konci 18. století, její jméno ale neodkazuje k husitskému vojevůdci, nýbrž k Janu Maxmiliánu Žižkovi, což by správce břeclavského panství, po němž vesnice nese své jméno. Moravský Žižkov se může pochlubit i moderním novodobým kostelem Panny Marie Vítězné, který byl vysvěcen až v roce 2002. Obec obklopená vinicemi má ve svém znaku vinařský nůž. Ve vsi funguje základní škola, knihovna, folklórní soubor i dobrovolní hasiči.