Bylo to jako poprava, řekl žalobce o vraždě páru z Bohumína

Ostrava - Před senátem Krajského soudu v Ostravě se tři obžalovaní zodpovídají z chladnokrevné loupežné vraždy manželského páru z Bohumína. Jiří Bohdálek, Lumír Moric a Michal Zágora jsou podezřelí, že před rokem vylákali sedmašedesátiletého muže, od kterého si často půjčovali peníze, na schůzku. Svázali ho a odvezli do garáže ve Slezské Ostravě, tam ho podle žalobce zastřelili a zahrabali do připraveného hrobu.

Poté se vrátili do domu zavražděného v Bohumíně, kde našli jeho devětapadesátiletou manželku a udělali s ní totéž. Předtím v domě ukradli peníze, dokumenty a zničili záznamy z kamerového systému.

„U obžalovaných mne překvapilo, jak si všechno dopředu naplánovali a pak to téměř do puntíku splnili, a to bez záchvěvu soucitu. Bylo to jako poprava,“ řekl České televizi státní zástupce David Bartoš.

Hovoří státní zástupce David Bartoš (zdroj: ČT24)

Jako první před senátem vypovídal Michal Zágora. Přiznal, že vymysleli loupežné přepadení, protože byli ve finanční tísni a měli velké dluhy. Muže z Bohumína si mezi jinými vybrali proto, že očekávali, že bude mít doma hodně peněz v hotovosti. „Nosil u sebe denně dvě stě tisíc. Tipli jsme si, že doma bude mít nejméně dva miliony,“ vysvětloval před soudem Zágora. Tvrdil, že vraždy nebyly v plánu, on sám se prý usmrcení manželů neúčastnil. Řekl, že měli oběť jen donutit, aby prozradila, kde má schované miliony. Nakonec si stejně odnesli jen dvě stě tisíc. Vypovídat chtějí i jeho dva spoluobžalovaní.

Zásadní stopa byla garáž

Policisté začali po manželích pátrat loni 1. března, poté, co jejich zmizení oznámili příbuzní. Nejprve je hledali v Polsku, kde oběti často jezdily za známými a příbuznými. Vrahové se totiž snažili policisty zmást tím, že odvezli mobil zavražděného na hraniční přechod s Polskem.

Na zásadní stopu, která jim poskytla množství důkazů, se vyšetřovatelé dostali, když zjistili, že jeden z podezřelých sháněl nedlouho před vraždou v Ostravě garáž. V objektu ve Slezské Ostravě pak s pomocí speciálně vycvičeného psa našli těla. Čtrnáct dnů po vraždách zadrželi nejprve Michala Zágoru a poté Lumíra Morice. Jiřímu Bohdálkovi se podařilo ukrýt na Slovensku. Policisté vyhlásili pátrání a nedlouho poté zatkli i jeho, a to ve slovenském Popradu.

Za jednu z nejbrutálnějším vražd v kraji za posledních dvacet let hrozí obžalovaným až doživotní vězení.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)