Zastupitelé si mohou schválit vyšší odměny

Jižní a východní Morava – Zastupitelé měst si mohou podle prosincového nařízení Rusnokovy vlády sami zvyšovat odměny. Ty se jim od Nového roku mohou navýšit o pět procent, na částku, kterou zastupitelé dostávali v roce 2010. Zatímco v Brně zastupitelé o zvýšení neuvažují, břeclavští zastupitelé si už vyšší odměny schválili.

Navýšení odměn znamená ve skutečnosti pár desítek korun navíc. „Břeclavští zastupitelé už v roce 2011 odhlasovali, že si budou zvyšovat odměny v souvislosti s platnou legislativou. Od 1. ledna 2014 došlo ke zvýšení odměn o pět procent. U zastupitelů je to o 43 korun, u radních o 127 korun,“ uvedla mluvčí Břeclavi Eliška Windová. Odměny se podle nařízení vlády mohou zvýšit o 5 procent, tedy na úroveň, jakou měly ještě v roce 2010. V roce 2011 až 2013 je snížila a zmrazila tehdejší Nečasova vláda v rámci úspor ve veřejné správě. Teď si zastupitelé mohou odměny opět zvýšit, pokud chtějí. 

Navýšení o pět procent schválili i ve Vsetíně. Podle mluvčí Jany Čadové nemuseli navyšovat částku na odměny díky dostatečným rezervám a končícím mandátům některých zastupitelů. Beze změn v rozpočtu se zvýšení odměn obešlo i v Uherském Hradišti, potvrdil mluvčí Jan Pášma. I tam se odměny vrátily na dřívější úroveň. Ve Znojmě ale rozpočet kvůli vyšším odměnám navýšit museli. „Znojmo využilo možnosti navýšit odměny o pět procent, ročně se tak náklady na odměny zvýší o 60 tisíc. Ty si rozdělí celkem 31 zastupitelů,“ upřesnila mluvčí Zuzana Pastrňáková.

Jak se určují odměny?

Zvýšení odměn se týká tzv. neuvolněných zastupitelů, tedy těch, kteří při činnosti pro samosprávu zároveň pracují. Jejich odměny se vypočítávají podle velikosti obce. V malé obci, která má do jednoho tisíce obyvatel, dostane zastupitel měsíčně 460 korun. Například v Břeclavi, kde žije 25 tisíc lidí, dostávají zastupitelé skoro dvojnásobek – 870 korun.

Ve větších městech si pak politici mohou přijít až na 2 440 korun, ale třeba v Brně berou jen dva tisíce. Odlišná je situace u politiků v tzv. uvolněných funkcích, tedy u těch, kteří do jiné práce nechodí. Jejich odměny přímo stanovuje zákon – začínají na částce 27 425 korun. Například brněnský primátor bere 92 687 korun, jeho náměstci kolem 84 tisíc.

Zastupitel Milan Berčík (ČSSD) poslední čtyři roky rozhoduje o tom, co se bude dít v jeho domácích Otrokovicích. Setkává se s ostatními zastupiteli, vyjednává. Zrovna včera třeba o vybudování vjezdu do průmyslového areálu. „Není to jenom o tom, chodit jednou za dva měsíce na zastupitelstvo a něco odhlasovat. Materiály jsou celkem obsáhlé, chodí nám to na CD disku, zpravidla bývá 20 až 30 bodů. Nastudovat si všechno zabere celý den,“ popsal Berčík. Za svoji práci si domů měsíčně nosí 1 800 korun. Ještě loni to bylo o pět procent míň. I otrokovičtí zastupitelé si totiž odměny navýšili.

Peníze a platební karta
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Jiri Hamhalter

V Brně a v Hodoníně si nepřidají

Oproti tomu odměny brněnských zastupitelů zůstanou stejné i nadále. „Zastupitelstvo města Brna nereagovalo na možnost, kterou umožnilo nařízení vlády z prosince minulého roku, a odměny zvyšovat nebude,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. I tak jsou tam odměny vyšší než v jiných městech – určuje to množství obyvatel. „Průměrná částka odměn pro neuvolněné zastupitele je ve výši 12 tisíc korun,“ uvedl Žára.

Vyšší odměny si nepřiklepli ani hodonínští zastupitelé. „Možnost navýšení sice projednávali, bod ale neschválili,“ potvrdila mluvčí Barbora Lahová. I v Hodoníně tak odměny zůstaly na stejné úrovni. Pokud by si přidali, zastupitelé by měli podle Lahové o desetikorunu víc – 830 korun, a radní o dvacetikorunu víc – 2 420 korun.

V Blansku a ve Vyškově se bude teprve jednat

V některých městech ale dosud nemají jasno, například ve Vyškově. Možné navýšení odměn budou tamní zastupitelé projednávat až příští týden. Odměny by se jim zvýšily o padesát až sto padesát korun, uvedla mluvčí Petra Bezdomniková. I v Blansku téma odměn zastupitelé teprve projednají. S vyššími odměnami pro jistotu dopředu v rozpočtu počítali. Pokud návrh projde, dočkají se jich od března. Zastupitelé by si ale podle mluvčího Josefa Kupčíka přilepšili jen v řádech desetikorun.

Města, kde si zastupitelé přidali:

Břeclav

Otrokovice

Uherské Hradiště

Vsetín

Zlín

Znojmo

Města, kde si vyšší odměny neschválili:

Brno

Hodonín

Města, ve kterých budou teprve rozhodovat:

Blansko

Vyškov

Hodonínské zastupitelstvo projednalo rozpočet
Zdroj: ČT Brno/Ondřej Schneider

Vyšší odměny mají zastupitele „motivovat“

Na kolik si radní či zastupitel přijde, záleží na velikosti obce. Podle ministerstva vnitra mají vyšší odměny zastupitele motivovat k tomu, aby se práci pro obec věnovali naplno. Zvláště v menších obcích si totiž zastupitelé kvůli nedostatku peněz ponechávají i svá občanská povolání. Opačným případem jsou zastupitelé, kteří vykonávají několik různých funkcí najednou.

Přestože například brněnští zastupitelé dostávají odměnu jen dva tisíce, průměrně chodí domů s více než 12 tisíci. Je to díky tomu, že jsou členy různých rad a výborů. Za členství dostanou navíc 3 300 korun, za předsednictví pak 4 400 korun. Počet funkcí, které může zastupitel mít, přitom není omezený. Rekordmanem se čtrnácti funkcemi je František Vižďa z ODS. Ten je členem všech komisí, až na jednu, jeho odměna je tak zhruba 54 tisíc. Vižďa ale zároveň také pracuje.

Vstup Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Politici - sběratelé funkcí

Politici si mohou přivydělat i v představenstvech a dozorčích radách městských firem, kde získají odměny v řádu tisíců. Stanislav Michalík z ODS je v radách dokonce osmi firem. Většina brněnských politiků má i vedlejší činnost, obvykle na svá bedra berou i čtyři funkce. Extrémním případem býval hejtman Michal Hašek (ČSSD), který byl za tři desítky funkcí kritizován. Dnes jich má 20, o jednu ale přijde – bude si muset vybrat mezi poslancem a hejtmanem.

Vyšších odměn si mohou užívat i krajští funkcionáři. Hejtmani budou mít podle velikosti kraje kolem 81 až 93 tisíc korun, krajští radní pak 59 až 79 tisíc korun. Zvýšení odměn zástupci samospráv vysvětlují tím, že se zvyšuje administrativní náročnost jejich práce.