Baník má dobrou kondici, ligu zachráníme, tvrdí majitel Šafarčík

Ostrava – Poprvé za dva roky od změny vlastníků je fotbalový klub Baník Ostrava ve zisku. Tvrdí to jeho majitel Petr Šafařík. Za první část letošní sezóny vydělal šest milionů korun a zároveň se zbavil většiny dluhů. Do jarní sezóny vstoupí s jediným cílem - zachránit prvoligovou příslušnost.

Majetkové poměry v Baníku se v posledních dnech ještě trochu proměnily. Petr Šafařík se stal jediným majitelem klubu poté, co mu Libor Adámek prodal svůj podíl. Baníku se předtím podařilo zbavit většiny dluhů, což je zásadní podmínka záchrany.

Návrat do černých čísel?

„Závazky klubu teď dosahují třiceti pěti milionů korun, z toho polovina se týká stávajících akcionářů a druhá polovina jsou závazky ve splátkovém režimu, které bychom měli uhradit v průběhu roku,“ shrnul Šafarčík. Dodal, že první polovinu letošní sezóny uzavřel už s kladným výsledkem šest milionů korun. „Za dva roky jsme snížili veškeré závazky klubu o sto třicet pět milionů korun! To považuji za největší úspěch současné stabilizace klubu,“ prohlásil.

Petr Šafarčík (vlevo) a Libor Adámek
Zdroj: ČT24

Město stála záchrana klubu 115 milionů

Na záchraně klubu před insolvencí má ale zásluhu především vedení města Ostravy, které přes mnohé protesty opozice i rozhořčení části veřejnosti koupilo fotbalový stadion na Bazalech za 115 milionů korun. Koupi sportoviště prošetřuje policie. A klub si stadion pronajímá za sto třicet tisíc měsíčně. „Vzhledem k tomu, že rekonstrukce stadionu ve Vítkovicích, kam by se měl Baník stěhovat příští sezónu, se protáhla, jsme rádi, že Bazaly jsou zachráněny a my máme kde hrát,“ řekl Šafačík.

Od města, které rozdělovalo sportovní dotace, teď klub dostal další peníze. „Baník získal dotaci ve výši šest milionů korun,“ potvrdila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Dodala, že stejnou částku dostali také extraligoví hokejisté Vítkovic.

Kapitán: Konečně je klid na fotbal

Baník čeká v neděli první zápas, a to s loňským obhájcem titulu FC Viktoria Plzeň. Klub vstoupí do boje z patnáctého místa. „Je pro nás důležité, že finanční záležitosti jsou urovnané. Můžeme teď myslet jenom na fotbal,“ řekl kapitán Baníku Michal Frydrych.

Majitel je plný optimismu. „Myslím, že jsme na tom podstatně lépe, než před dvěma roky. Po finanční stránce ligu zachráníme jistě. Nepochybuji, že to zvládneme i po stránce sportovní,“ řekl Šafarčík.

Trenér: Myslíme i na vyšší cíle

Trenér František Komňacký už myslí na víc, než jen na záchranu ligy. „Věřím, že to zvládneme a ligu zachráníme, a že také položíme základ, na kterém budeme moci stavět dál k vyšším cílům,“ pravil trenér.

Klub teď burcuje na nových webových stránkách a sociálních sítích také fanoušky, kteří se v poslední době na Baník několikrát zlobili. Bez jejich hlasité podpory by asi záchrana ikony Ostravy nebyla možná.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)