Průvodci oslavují svůj svátek. Představují výjimečné památky

Brno – Průvodci po celém světě oslavují svůj mezinárodní den. Místo zaslouženého volna se ale věnují práci. Ve velkých městech České republiky celý víkend provázejí zájemce zdarma nebo jen za symbolický poplatek. V Brně se milovníci historie mohou zúčastnit komentovaných prohlídek historického centra, secesních památek nebo funkcionalistických budov.

Sedmašedesátiletá Ivana Augustová provází turisty už 24 let. Neprovází je jen po památkách v České republice, ale po celé Evropě. „Je to nádherná zábava, úžasný koníček. Tuhle práci miluju. Mojí nejoblíbenější destinací je polský Krakow,“ řekla průvodkyně Augustová.

V Brně se dnešních prohlídkových akcí zúčastnily více než čtyři stovky lidí. Stejný počet zájemců organizátoři očekávají i v neděli. Milovníci historie mohou vybírat ze čtrnácti prohlídkových okruhů. Jsou mezi nimi i speciální okruhy pro děti nebo pro nevidomé.

Program Mezinárodního dne průvodců v Brně

„Objednali jsme se na dva prohlídkové okruhy – do Nové radnice a do tzv. Červeného kostela, který není veřejně přístupný,“ popsala účastnice Eliška Havlíčková. Příležitost dozvědět se něco nového uvítal i Petr Růžička. „Přišli jsme se sem podívat se sestřenicí, která je z Ostravy,“ uvedl.

Svůj svátek oslavili prací také průvodci v Praze, v Hradci Králové, Pardubicích nebo v Plzni. Registrovaných průvodců je v České republice okolo sedmi stovek, další tisíce ale nejsou v Asociaci průvodců přihlášení.