Z Brna do Přerova jedině autobusem. Vlaky zastavila výluka

Brno – Kvůli pravidelné opravě kolejí mezi Brnem a Přerovem se na dva týdny zastavila vlaková doprava. Plánované výluky ale nebudou celodenní, proběhnou vždy od 8:20 do 14:15. Rychlíky nejezdí ve směru na Ostravu ani na Olomouc. Cestující tak od dnešního rána musí místo do vlaku nasednout na autobus.

Pro někoho zpestření, pro jiného nepříjemné překvapení. Ne všichni cestují, kteří chtěli dnes po osmé hodině vyrazit z Brna do Přerova vlakem, o plánované výluce věděli. „Nezlobte se na mě, ale tady to nikde není napsané. Nikdo se o to nestará,“ zlobil se ráno starší muž.

Nepříjemnou komplikací byla výluka i pro další cestující. „Chtěla jsem psát ve vlaku bakalářskou práci a to půjde v autobuse s notebookem na klíně dost těžko. Je to nepohodlné,“ posteskla si studentka.

Příčina výluky: prořezávání dřevin kolem trati

V pondělí a v úterý se bude pracovat v úseku mezi Holubicemi a Přerovem v čase mezi 8:20 a 14:15. Autobusy místo rychlíků do Bohumína pojedou od brněnského hlavního nádraží do Hulína podle výlukového jízdního řádu. České dráhy vypraví dvě autobusové linky – jedna přímá bez zastávky, druhá obslouží i Vyškov a Kojetín. Rychlíky směřující do Olomouce také nahradí autobusy v úseku Brno – Nezamyslice a Přerov – Nezamyslice.

Ve středu a ve čtvrtek se práce přesunou mezi Holubice a Vyškov a Kojetín a Chropyni. „Autobusy za osobní vlaky pojedou v úseku Kojetín - Chropyně podle standardního jízdního řádu,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

V dalším týdnu od pondělí do středy také ve stejném čase se výluka dotkne úseku Brno - Kojetín. Všechny vlaky nahradí autobusy v tomto úseku, olomoucké rychlíky do Nezamyslic.

Harmonogram výluky

24. – 25.2. Brno (hlavní nádraží) – Přerov v čase od 8:20 do 14:15

- výluka konkrétně v úseku Holubice – Vyškov na Moravě – Přerov

- Vlaky kategorie R relace Brno hl. n. – Bohumín budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Hulín (trať 303) a opačně. Tyto spoje pojedou ve dvou linkách:

  • linka Z – obsluhuje stanice Vyškov na Moravě a Kojetín; z Brna odjíždí dříve oproti pravidelnému JŘ; v ŽST Hulín (trať 303) je přestup z/na vlaky směr Ostrava a Bohumín.
  • linka Ex – přímá linka z Brna do Hulína (trať 303) a opačně, v ŽST Hulín je přestup z/na vlaky směr Ostrava a Bohumín.

- Vlaky kategorie R relace Brno hl. n. – Olomouc hl. n. – Šumperk/Jeseník budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Nezamyslice a opačně.

- Osobní vlaky budou nahrazeny autobusy v úseku Vyškov na Moravě – Přerov a opačně.

- Přímé vlaky pokračující z Přerova ve směru Olomouc jedou bez omezení a nečekají na autobusy ze směru Kojetín. Spoje náhradní autobusové dopravy jedou dle výlukového jízdního řádu.

26.2. – 27.2. Brno (Hlavní nádraží) – Chropyně v čase od 7:20 – 13:15

- výluka v úseku Holubice – Vyškov na Moravě a Kojetín – Chropyně

- Vlaky kategorie R relace Brno hl. n. – Bohumín budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl.n. – Hulín (trať 303) a opačně. Tyto spoje pojedou ve dvou linkách:

  • linka Z – obsluhuje stanice Vyškov na Moravě a Kojetín; z Brna odjíždí dříve oproti pravidelnému JŘ; v ŽST Hulín je přstup z/na vlaky směr Ostrava a Bohumín.
  • linka Ex – přímá linka z Brna do Hulína a opačně, v ŽST Hulín (trať 303) je přestup z/na vlaky směr Ostrava a Bohumín.

- Vlaky kategorie R relace Brno hl. n. – Olomouc hl. n. – Šumperk/Jeseník budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl.n. – Nezamyslice a opačně.

- Osobní vlaky Os 4034, Os 3805, Os 4036, Os 4037, Os 3808, Os 3807, Os 4038, Os 4039, Os 3812, Os 3811 budou v době od 8:20 do 14:15 nahrazeny autobusy v úseku Kojetín – Chropyně a opačně (v jízdním řádu nejsou tyto vlaky uvedeny).

3. 3. – 6. 3. Brno (hlavní nádraží) – Kojetín v čase od 7:20 do 13:20

- Všechny vlaky v úseku Brno hl. n. - Kojetín budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Náhradní autobusová doprava je organizována dle výlukového jízdního řádu.

ČD vypravují náhradní autobusovou dopravu, autobusy vždy odjíždí z blízkosti nádražních budov v jednotlivých městech a obcích

Kam se obrátit v případě nejasností? Kontaktní centrum ČD – tel.: 840 112 113, email: info@cd.cz

Jednokolejnou trať opravuje a udržuje Správa železniční dopravní cesty každoročně při několikadenních až několikatýdenních výlukách, aby se udržela v provozuschopném stavu. Patří k nejzatíženějším jednokolejným úsekům v zemi, a zároveň by mohla být prvním úsekem, kde vznikne takzvané rychlé spojení pro vlaky, alespoň o dvousetkilometrové rychlosti.