Restaurátoři strojí tři sta let starý arcibiskupský kočár na výstavu

Náměšť na Hané - Restaurátoři opravují unikátní barokní kočár zvaný zlatá Berlina, kterým před třemi staletími jezdili olomoučtí arcibiskupové. Bude ústředním exponátem připravované podzimní výstavy Zapřažená krása na Pražském hradě. Správa hradu na to přispěla dvě stě tisíci korunami.

„Zlatý kočár ze sbírek olomouckého arcibiskupství je jedním z šesti ceremoniálních vozů, které se v Česku dochovaly. Patří k nejlepším z doby vrcholného baroka,“ uvedl kurátor připravované pražské výstavy Jaroslav Sojka. Na Hané si pro expozici na hradě vybral ještě další čtyři kočáry.

Arcibiskupský zlatý kočár je veliký, měří šest metrů a váží téměř dvě tuny. Muselo ho táhnout šest koní, řídili ho dva kočí. Je historicky doloženo, že první arcibiskup olomoucký Antonín Theodor Colloredo-Waldesee přijel v tomto kočáře v roce 1777 ke Katedrále svatého Václava na slavnostní uvedení do úřadu. Církevní elita pak luxusní povoz používala dalších padesát let.

Historická patina musí zůstat

Znalci si cení toho, že se do dnešních dnů zachoval prakticky v původním stavu. Neprošel žádnou nešetrnou nebo nevkusnou opravou. Teď se mu na zámku v Náměšti na Hané, kde byl desítky let uskladněný, intenzivně věnují odborníci - restaurátoři a znalci řemesla řezbářského, kovářského, sedlářské i čalounického. Nejprve museli celý vůz rozebrat. Pak se pustili do opravy pružící soustavy. Z ocelových konstrukcí nejprve odstranili rez, pak jednotlivé díly znovu svařili, obrousili, natřeli a nakonec nanesli speciální prášek obsahující pryskyřici a lněný olej.

„Chceme zachovat patinu kočáru tak, aby z něho vyzařovala dávná historie,“ vysvětloval restaurátor Václav Obr. Odhaduje, že kočár byl vyrobený někdy v letech 1720 až 1740 ve Francii.