Rozšíří se Kurdějov o novou zástavbu? Rozhodne referendum

Kurdějov (Hustopečsko) - Starousedlíci z obce Kurdějov se nemohou rozhodnout, zda vedle sebe chtějí až dvacítku nových rodinných domů. Představitelé obce kvůli tomu museli svolat referendum, ve kterém dnes místní rozhodnou o možném rozšíření Kurdějovské zástavby v místní části Záhumenice.

„Velká část občanů s výstavbou nesouhlasí, proto jsme se rozhodli pro referendum,“ vysvětlil iniciátor Václav Klein. Proti novému satelitu se vyslovilo 156 Kurdějovských, celá obec má přitom jen asi čtyři stovky obyvatel.

Podle původního územního plánu je sice lokalita Záhumenice určená k zástavbě, projekt ale nejprve počítal jen s několika domky. Nakonec se ukázalo, že by na svahu nad obcí mohlo vyrůst až dvacet novostaveb.

„Petice nebyla postavená osobně proti někomu. Jde o tu lokalitu, aby byla zachována tak, jak je,“ prohlásil Klein. Pokud zalesněný svah stavaři vykácí, místní se obávají, že je velké deště snadno vyplaví. Nedávno se navíc ukázalo, že v oblasti Záhumenic žije například vzácná užovka stromová nebo roháči.

Obyvatelé Kurdějova mohou hlasovat na místním úřadě od 8:00 do 20:00. Otázka, na kterou stačí odpověď ano nebo ne, zní:

Jste proti plánované výstavbě rodinných domků v obci Kurdějov na místní lokalitě Záhumenice?

Problémy referenda popisuje starosta Jaroslav Matýšek (zdroj: ČT24)

„Myslím, že ta referenční otázka je položena špatně. Jsou tam totiž rodinné domy, takže lidé pouze mohou říct, že nechtějí rodinné domy. Ale pokud je to nebezpečné místo pro výstavbu, tak by neměli chtít žádnou stavbu. Existují například různé spekulace o projektu na vinařství s ubytováním,“ naznačil svoje obavy starosta Kurdějova Jaroslav Matýšek (nez.). Jedním dechem ujistil, že pokud se místní vysloví proti výstavbě, obec bude výsledek referenda respektovat.

Aby bylo referendum platné, musí dnes přijít volit alespoň 35 procent místních. Lidé hlasující proti výstavbě zároveň musí tvořit minimálně čtvrtinu všech voličů Kurdějova, tedy i těch, kteří k urnám nepřišli.