Ostrava nepovolila pojízdnou kavárnu, kterou magistrát dotuje

Ostrava - Mentálně nebo zdravotně postižení lidé z Ostravy dnes měli začít prodávat kávu z pojízdné kavárny, na kterou magistrát poskytl dotaci sedmdesát tisíc korun. Provoz ale nezačne. Úřad obvodu Moravská Ostrava a Přívoz totiž nepovolil občanskému sdružení, které kavárnu vymyslelo, výjimku ze zákazu stánkového prodeje.

Autorka nápadu Ivana Martáková z občanského sdružení Krásná Ostrava na zákaz stánkového prodeje zakotvený v tržním řádu nezapomněla. „O povolení výjimky jsme žádali před devíti měsíci. Obvod ji ale zamítl,“ potvrdila Martáková.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Sdružení, které chce výtěžek použít na další vzdělávání handicapovaných prodejců, se teď obrátilo přímo na ostravský magistrát. Podle mluvčí Andrei Vojkovské je lhůta na posouzení žádosti a případné schválení výjimky šest týdnů. Do té doby nesmí Mental Café, jak se pojízdná kavárna jmenuje, do ostravských ulic vyjet.

Do ulic Ostravy dnes mělo vyjet pojízdné Mental Café

Zkušební provoz chtělo sdružení zahájit alespoň na soukromém dvoře domu u Komenského sadů. Prostor mu nabídla firma, která tam má sídlo. „Zjistili jsme, že ani tam kávu prodávat nemůžeme,“ uvedla Martáková.

Do provozu kavárny na speciálně upraveném kole má být zapojeno deset mentálně nebo zdravotně postižených lidí, kteří nemohou sehnat práci. „Bydlím v chráněném bydlení v Ostravě-Martinově a tohle měla být moje první práce. Moc jsem se těšil. Prodávat kávu je můj sen,“ říká dvaatřicetiletý muž.

Mental Café má za přispění terapeutů pomoci handicapovaným naučit se připravovat kávu, komunikovat s lidmi, vydělat si trochu peněz. „Pojízdná verze je podle nás dobré řešení. Předsudky a stereotypy brání některým přijít do kamenné kavárny, kde by je tito lidé obsluhovali. Na ulici je to jiné,“ vysvětlovala Alžběta Kosová, která má mít provoz kavárny na starosti.