Přestavba hotelu Palace na koleje má ještě šanci na úspěch

Ostrava - Záměr přestavět chátrající komplex Palace v ostravské památkové zóně na luxusní studentské koleje má ještě naději na uskutečnění. Město dalo firmě Sedm stromů, která je jeho posledním majitelem a loni nestihla v termínu požádat o dotaci, druhou šanci. Pokud do konce března dodá projekt, přidělí jí část peněz na rekonstrukci z evropských fondů. Vzhledem k tomu, že kdysi reprezentativní komplex z počátku minulého století se měl už před několika roky bourat, má záměr Kampus Palace všeobecnou podporu.

Primátor Ostravy Petr Kajnar potvrdil, že město s podporou projektu kolejí v bývalém hotelu Palace stále počítá. „Jejich záměr je zahrnutý v Integrovaném plánu rozvoje města,“ potvrdil Kajnar. „Velice si vážíme toho, že nám město vychází vstříc,“ reagoval jeden ze spolumajitelů firmy Sedm stromů Petr Skrla.

Město projekt podporovalo už loni. „Do města přijde tři sta padesát studentů, centrum se oživí a zachráníme budovu, na kterou už byl vydán demoliční výměr,“ shrnul tehdy Kajnar.

Město slibovalo firmě, která historickou budovu koupila v roce 2010, příspěvek osmdesát milionů korun. Majitelé ale propásli termín a peníze tak nedostali. „Narazili jsme na komplikace a technické složitosti, které by stavbu neúměrně prodražily. Proto jsme se rozhodli projekt předělat,“ vysvětloval tehdy Skrla. Dnes České televizi řekl, že tým Sedmi stromů na projektu neúnavně pracuje. Jestli se jim ho podaří včas dotáhnout do konce, bude jasné za tři týdny.

Univerzity mají zájem

Představitelé Ostravské univerzity věří, že bude o nové koleje zájem. „Chystáme masivní nábor studentů ze zahraničí pro obor všeobecného lékařství v angličtině. Jde především o studenty ze západní Evropy, kteří jsou zvyklí na vyšší kvalitu ubytování,“ řekl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. Také Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava, která má sice pokojů pro studenty dost, záměr nového kampusu vítá jako alternativu pro studenty z jiných měst či zemí.

Hotel Palace

Komplex hotelu Palace tvoří pět budov. Tři z nich navrhl vídeňský architekt Wunibald Deininger a postavené byly v letech 1911 až 1913. Jednou z nich byl hotel National. V letech 1929 až 1930 prováděl architekt Ernst Korner úpravy hotelu, během kterých k němu připojil nové křídlo s velkoměstskou kavárnou.  Tyto čtyři budovy pak vytvořily komplex s názvem Hotel Palace. K němu patří i architektonicky nezajímavý objekt bývalé pošty. Komplex zažil v šedesátých letech necitlivou přestavbu. V novém tisíciletí jej získala developerská firma NBC. Ta dostala v roce 2008 od města povolení většinu z těchto domů zbourat, i když původně slibovala rekonstrukci.

Pokud by firma od svých plánů neupustila, Kampus Palace by se mohl začít stavět letos o prázdninách. O rok později by se tam mohli začít stěhovat příští září.